Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cele 365 de secţii de votare s-au deschis la ora 7 şi se vor închide diseară la ora 21. 277.955 de cărăşeni sunt aşteptaţi la urne pentru a-l alege pe unul dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa pentru ocuparea fotoliului de preşedinte al României.

Cum numărul total al cetăţenilor cu drept de vot a rămas, scriptic, peste 18 milioane, este aproape imposibil ca lupta să fie tranşată din primul tur, însă prezenţa la vot este extrem de importantă pentru stabilirea celor doi care, peste două săptămâni, vor „juca finala”.
Cei care la ora 21 se vor afla în interiorul secţiilor de votare, îşi vor putea exercita dreptul de vot.
Pentru judeţul nostru au fost tipărite peste 300 de mii de buletine de vot. La Reșița (70 de secții de votare), spre exemplu, pe liste sunt înscriși 76896 alegători, la Caransebeș (21 de secții) 25908 de votanţi, la Teregova (2 secții) şi 3454 de alegători iar la Bozovici (2 secții) şi 2606 de persoane cu drept de vot. Detalierea pe localităţi poate fi consultată pe siteul Autorităţii Electorale Permanente, www.roaep.ro. Persoanele internate în spital, care vor să-și exercite dreptul de vot, vor putea face acest lucru prin intermediul urnei mobile. La Reșița cinci secții vor prelua cererile pentru urna mobilă, în timp ce la Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Oțelu Roșu, va exista câte o secție care va prelua aceste solicitări.

Cine are drept de vot ?
Toate persoanele din ţară şi din străinătate care în ziua alegerilor au împlinită vârsta de 18 ani. Cei care împlinesc această vârstă între cele două tururi de scrutin vor putea vota în turul doi, pe 16 noiembrie. Sunt excluse persoanele care în urma unei decizii judecătoreşti au fost condamnate, cu pierderea dreptului de a alege şi a fi aleşi. Deţinuţii din penitenciare cărora nu li s-a retras dreptul de vot, vor putea vota.
Putem vota aproape oriunde
Ca şi la celelalte scrutinuri, cetăţenii care în ziua alegerilor se găsesc în localitatea de domiciliu votează la secţiile la care sunt arondaţi. Noutatea constă în faptul că dacă nu eşti în localitatea de domiciliu poţi vota la orice secţie de votare din localitatea în care te afli, secţiile speciale fiind desfiinţate, prin Ordonanţă a guvernului. Motivaţia a fost aceea că secţiile speciale – cum ar fi cele din gări – erau supraaglomerate. Cei care votează în altă localitate vor semna o declaraţie pe proprie răspundere că nu au votat în altă parte.
Documente necesare
Se poate vota cu oricare dintre următoarele documente: cartea/buletinul de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie ; pasaportul (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic) ; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Candidaţii
În cursă sunt 14 competitori, zece reprezentanţi ai unor partide politice şi patru independenţi.
În ceea ce privește paza secţiilor de votare, aceasta va fi asigurată ca de fiecare dată de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Nu trebuie să laşi pe nimeni să decidă în locul tău. Doar o dată la 5 ani îţi poţi alege preşedintele, fiecare vot contează iar azi, 2 noiembrie 2014, alegerea ta, cetăţean al României, trebuie să fie cea mai importantă!