„Pentru mulţi dintre voi, Dezna înseamnă cel puţin al doilea sens al existenţei. Pentru mulţi dintre dumneavoastră, Dezna înseamnă cel puţin speranţă. În tot ceea ce facem, dorim ca speranţele dumneavoastră să nu fie deşarte, iar prin aceasta să facem dovada meritată a existenţei noastre.”
Sunt cuvintele dr. Corneliu Bârsan, un reputat profesionist al cărui nume se îngemănează cu cel al Centrului de Recuperare Neuromotorie Dezna. A muncit aici fără odihnă şi cu totală dăruire, încă de când a fost pusă piatra de temelie.
Pentru că a vrut ca totul să fie perfect! Astfel, Centrul a fost inaugurat la 4 decembrie 1981, ca spital unic în ţară, în care s-a iniţiat şi a fost practicată recuperarea medicală.
„Pe poteci strâmte se ajunge la fapte mari”
Probabil că fără dr. Corneliu Bârsan, nimeni nu ar fi auzit de Dezna. El, însă, a trăit într-o perfectă armonie cu Dezna.
S-a dăruit mereu, trup şi suflet, reuşind să corecteze ori să vindece pe cât puterile omeneşti ori descoperirile medicinei au permis-o. A practicat kinetologia şi a pregătit în acest domeniu un grup de 20 de asistente şi infirmiere din Centru.
De asemenea, dr. Bârsan a iniţiat în tainele medicinei recuperatorii generaţii de studenţi, ca profesor la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, unde a susţinut cursul de kinetologie.
Dr. Corneliu Bârsan a răspândit în jurul său generozitate şi dăruire, o sensibilitate ieşită din comun care i-a asigurat o permanenţă afectivă cu lumea bolnavilor lui firavi şi chinuiţi.
Prin rezultatele pe care le-a obţinut de-a lungul timpului, el a dovedit că dictonul inscripţionat pe frontispiciul Centrului – „Ad augusta per angusta” (Pe poteci strâmte se ajunge la fapte mari) – nu reprezintă doar vorbe în vânt.
A obţinut cu greu succese, dar le-a obţinut. Iar ceea ce a făcut dr. Corneliu Bârsan la Dezna se continuă şi azi, când el nu mai este.
Colectivul Centrului de Recuperare Neuromotorie Dezna a preluat profesionalismul şi devotamentul „mentorului Bârsan” şi le practică eficient, spre mulţumirea pacienţilor. Şi, astfel, spitalul din Dezna – care, acum, poartă numele „Corneliu Bârsan” – este recunoscut şi solicitat în întreaga ţară.
Dr. Corneliu Bârsan
S-a născut la 26 iunie 1942, la Rădăuţi, jud. Suceava. După terminarea studiilor liceale la Şimleul Silvaniei, a urmat Facultatea de Medicină din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1968.
A profesat la o circumscripţie din judeţul Alba, apoi la dispensarul din Bârsa, după care a ajuns la Moneasa, ca medic balneolog. Din 1980 s-a dăruit Centrului de Recuperare Neuromotorie Dezna.
În 1998 a devenit doctor în ştiinţe medicale. S-a stins din viaţă la 20 august 2004, după o suferinţă îndurată cu demnitate. A fost căsătorit, din 1965, cu Veturia Ţolea, cu care a avut doi copii: Oana şi Rareş – ambii, azi, medici.
D.D.