REŞIŢA – Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul privind Registrul naţional pentru hepatită, instrument pentru medicul de familie.
Cadrul medical va aplica un chestionar relativ simplu, în care va întreba pacientul dacă este născut înainte de 1989, dacă a fost internat de multe ori în spital, dacă face tratamente injectabile la domiciliu, dacă a primit sânge şi produse de sânge, dacă are intervenţii stomatologice foarte dese. La oricare din întrebări se răspunde pozitiv, pacientul este trimis automat pentru a fi verificat dacă este infectat cu virus hepatitic B, C sau D. Dacă rezultatul testului este pozitiv, medicul de familie va introduce în Registrul naţional pentru hepatită datele pacientului, iar acesta va fi trimis la specialişti în gastro-enterologie şi boli infecţioase pentru a se stabili stadiul infecţiei.
Ministerul Sănătăţii a iniţiat achiziţia, prin procedură de urgenţă, a 50.000 de doze de vaccin pentru hepatita B, ce vor fi disponibile din august, în paralel urmând să fie achiziţionate, prin procedură centralizată, şi restul de 156.000 de doze, a anunţat luni secretarul de stat Dorel Săndesc. Potrivit ministerului, se estimează că livrarea primului lot de doze de vaccin va avea loc luna viitoare.
„Hepatita este o problemă la nivel naţional şi asta nu doar că ne-am aduce aminte de ea doar o dată pe an. Recent, Ministerul Sănătăţii a solicitat stocurile din teritoriu ale vaccinului antihepatitic A şi noi suntem printre judeţele care am transferat către Bucureşti din stocurile noastre. Când vom primi dozele pentru hepatita de tip B vom face în aşa fel încât populaţia să fie inoculată cât mai eficient. Nu putem spune că e vorba de epidemie de hepatită, cu toate că este o problemă «de sezon»“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană. Ca recomandări se impune spălarea mâinilor, a legumelor şi a fructelor şi prezentarea la medic în cazul unor simptome ce pleacă de la vărsături la diaree, îngălbenirea mucoasei sau închiderea la culoare a urinei. „Pentru că este numită «boala mâinilor murdare», este logic că din prevenire face parte obligatoriu o igienă riguroasă“, a mai adăugat dr. Luca.
Flavius Rotariu