REŞIŢA – Dacă anul acesta cursurile au început timid, în clipa de faţă mai toate zonele judeţului aşteaptă doritori de noi calificări.
Cerinţele de pe piaţa forţei de muncă dictează cursurile de calificare care se vor organiza în perioada următoare. Şi dacă în prima parte a anului ponderea a fost deţinută de cei care şi-au dorit o calificare în domeniul îngrijirii bătrânilor la domiciliu, iată că acum lucrurile se corectează uşor şi înspre alte sfere, cum ar fi cele ale serviciilor, construcţiilor şi comerţului. Astfel, la Reşiţa se fac înscrieri pentru cursul de instalator, la Caransebeş pentru îngrijitor de bătrâni la domiciliu, iar la Oraviţa, pentru lucrător în comerţ şi lucrător-finisor în construcţii. Tot în această perioadă, la Băile Herculane se caută şomeri care să urmeze cursul de maseur, la Oţelu Roşu de îngrijitor de bătrâni, iar la Bocşa de îngrijitzor de bătrâni, de lucrător în comerţ şi de lucrător-finisor în construcţii.
Aceste cursuri sunt organizate prin structurile locale ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, ţinând cont de ceea ce caută angajatorii în această perioadă în zonele menţionate. Totuşi, în afara lor, pot fi organizate şi alte cursuri, în funcţie de solicitările venite din partea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. La ora actuală, AJOFM are acreditările necesare pentru a derula cursuri în meseriile de brutar, barman, cofetar-patiser, contabil, electrician exploatare reţele de medie şi joasă tensiune, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, inspector resurse umane, instalator tehnico-sanitare şi gaze, lucrător-finisor în construcţii, operator introducere, validare şi prelucrare date, ospătar-chelner-vânzător în unităţi alimentare, precum şi de zidar-pietrar-tencuitor.
Practica în unele cazuri este făcută la diferiţi agenţi economici, iar în altele, în cadrul Centrului de Calificare al AJOFM, în această din urmă categorie intrând cursurile de instalator, electrician, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, bucătar, ospătar şi operator calculator. Şi dacă pentru cursul de inspectorul de resurse umane nu se face practică nicăieri, îngrijitorii de bătrâni la domiciliu din zona Reşiţa au făcut practică în cadrul Complexului de Servicii Social Comunitare pentru Persoane Adulte (azilul de bătrâni), iar în judeţ la structurile echivalente.
Antoniu Mocanu