Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta chiar dacă e în insolvențăși chiar dacă ne aflăm între două licitații pentru atribuirea serviciului de termoficare…

După ce operatorul local de termoficare a pierdut încrederea mai multor operatori de gaz pentru că nu și-a plătit facturile, abia a fost găsit unul care să accepte să furnizeze gaz unei societăți precum cea de la Reșița.

Dar problemele robinetului de gaz și, implicit ale celor de apă și încălzire au curs necontenit pe Bârzava. Chiar în această primăvară, în ultima zi a lunii martie, operatorul de gaz s-a arătat îngrijorat de situația de la Reșița și a cerut garanții. Cei de la gaz spuneau că reșițenii de la CET au achitat doar „620.000 de lei din soldul de 2.487.990 de lei”, deși se estima atunci un consum pe luna martie de aproximativ 900.000 de lei. În consecință, operatorul de gaz i-a cerut celui de termoficare să redirecționeze către facturile la gaz eventualele fonduri pe care CET le va obține de la bugetul de stat, dar și să întreprindă toate demersurile necesare pentru a se încadra în previziunea de consum de gaze naturale aferente lunii aprilie (150 mmc).

Legat de încadrarea în acest consum, e greu de făcut estimări, mai ales în condițiile în care mulți reșițeni s-au plâns că furnizarea apei calde a fost întreruptă, iar în alte zone apa caldă a fost furnizată în regim de… patru ori patru, adică patru zile pe săptămână, câte patru ore: marți, joi, sâmbătă și duminică, de la 7.00 la 9.00 și de la 19.00 la 21.00.

Chiar dacă procedurile pentru atribuirea serviciului de termoficare sunt în toi, urmând ca o a doua licitație să se deruleze la sfârșitul lunii mai, administratorul CET 2010, le-a răspuns afirmativ celor de la gaz: „vă garantăm că sumele pe care le vom obține de la bugetul de stat, pentru plata restanțelor la furnizorul de gaz, vor fi în întregime direcționate către societatea dumneavoastră, fără să schimbăm destinația acestor sume”.

Antoniu Mocanu