Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Subprefectul Anton Paulescu a solicitat lămuriri în ceea ce priveşte alimentele tradiţionale pentru Paşte.

O întâlnire ce a avut loc marţi şi a reunit reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, ai Poliţiei şi ai DSP a prilejuit şi o recapitulare a măsurilor şi regulamentelor ce vor guverna în pieţe şi oboare în avanpremiera sărbătorilor.

„Este un subiect pe care îl vom repeta şi în alte şedinţe, pentru că este imprtant ca cetăţenii să fie protejaţi privind consumul alimentelor tradiţionale – ouă, carne de miel, cozonaci etc. Este necesar ca instituţiile cu atribuţii în domeniu să colaboreze în acest sens”, a precizat subprefectul Paulescu. În anii trecuţi au existat derogări de la reglementările europene privind avizările temporare a centrelor de tăiere, dar anul acesta totul ar putea deveni mai complicat. „Tăierile de miei trebuie să aibă loc doar în abatoarele autorizate, în baza unui contract cu ANSVSA. Ştim cu toţii că este o tradiţie pentru sacrificarea mieilor înainte de Paşte şi încă mai sperăm că există o oarecare posibilitate pentru acordarea de derogări şi în acest an. Şi asta mai ales pentru că nu există abatoare autorizate în zona Reşiţei“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Caraş-Severin, Dorin Imbrea.

Reprezentantul DSVSA a motivat decizia de restricţie a tăierilor în mai multe centre autorizate temporar prin încercarea României de a scăpa de bolile infecţioase răspândite la ovine şi intrarea, în acest fel, cu animale în viu şi produse, pe piaţa europeană. „În momentul de faţă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară ne-a transmis o notă de serviciu prin care se spune că sacrificarea mieilor se face în abatoare autorizate sanitar-veterinar. Doar în cazuri excepţionale, în cazuri în care nu există asemenea abatoare pe raza oraşelor, se poate obţine o derogare şi, eventual, nu este încă stabilit acest lucru, să se amenajeze spaţii de tăiere şi avizate sanitar-veterinare, cu respectarea acelor condiţii de igienă pentru sacrificarea mieilor“, a concluzionat Imbrea.

În aceeaşi ordine de idei, şi tot pentru prevenirea răspândirii anumitor boli, porcinele vor putea fi comercializate în viu doar în târgurile autorizate, iar în Caraş-Severin există un singur astfel de obiectiv, la Caransebeş. În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin organizează, la fel ca în fiecare an, o serie de acţiuni de control privind supravegherea respectării prevederilor legale, la comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale: carne de miel, ouă, dulciuri. Asemenea controale se organizează şi în pieţele agro-alimentare, în colaborare cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cu reprezentanţi ai Poliţiei.

Flavius Rotariu