Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Un colectiv de experţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara a finalizat recent un studiu privind starea actuală şi strategia de recultivare a Parcului Teiuş din Caransebeş.

Acţiunea se înscrie în cadrul proiectului transfrontalier „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Banat-Parcuri pentru viitor”, derulat de municipalitatea din Caransebeş în parteneriat cu Centrul pentru voluntariat şi mişcarea pentru protejarea naturii din Pancevo. Specialiştii timişoreni, experţi în arhitectura peisajului, silvicultură, ecologie şi protecţia mediului înconjurător, au propus muncipalităţii câteva soluţii de valorificare la maximum a amenajărilor existente deja în principala zonă de relaxare a locuitorilor Caransebeşului.

Printre acestea se regăsesc păstrarea traseelor existente în paralel cu realizarea unor alei dalate în pas japonez ce să permită vizitatorilor parcurgerea unui traseu tematic, recondiţionarea mobilierului urban, repoziţionarea unor echipamente de joacă pentru copii, a unor bănci şi a unor coşuri de gunoi, montarea panourilor şi a etichetelor explicative în apropierea celor 33 de sculpturi în lemn, amplasarea scenei mobile şi a amfiteatrului din buşteni de material lemnos, plantarea puieţilor de arbori şi arbuşti, mai ales speciile indigene de tei şi platan, efectuarea lucrărilor de întreţinere asupra vegetaţiei din parc şi, nu în ultimul rând, crearea unor noi centre de interes prin introducerea în parc a unor noi dotări şi facilităţi.

„Studiul ne-a arătat punctele forte ale Parcului Teiuş dar şi locurile pe care le mai avem de îmbunătăţit pentru a face din această zonă un punct de atracţie pentru toate categoriile de vârstă. De asemenea, prin acest studiu am identificat şi măsurile strategice pe care, ca municipalitate, trebuie să le avem în vedere pentru următorii ani pentru conservarea în bune condiţii a Teiuşului. Sperăm ca, pe lângă fondurile de la bugetul local, să accesăm din nou alte finanţări europene transfrontaliere România-Serbia şi să punem în valoare o zonă de recreere recunoscută la nivel naţional încă din perioada interbelică”, a precizat coordonatorul proiectului, Gabriela Banaduc.

Proiectul „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Banat – Parcuri pentru viitor” beneficiază de fonduri în valoare totală de 224.154 euro, prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, şi se va finaliza în iunie 2014.

Reprezentanţii municipalităţii din Caransebeş au participat recent la Pancevo la un atelier de lucru ce a avut ca temă reabilitarea parcurilor din cele două oraşe. Acţiunea face parte din proiectul transfrontalier „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Banat – Parcuri pentru viitor”, derulat de municipalitatea din Caransebeş în parteneriat cu Centrul pentru voluntariat şi mişcarea pentru protejarea naturii din Pancevo. Proiectul a fost prezentat de către managerul Borislav Vulić şi coordonatorul Ljiljana Konevski, iar prelegeri de specialitate au aparţinut unor cadre universitare din România şi Serbia care au propus mai multe soluţii de păstrare în foarte bune condiții a parcurilor Goranski şi Teiuş din cele două aşezări situate pe râul Timiş.

„Şi noi, şi partenerii noştri din Caransebeş, avem acelaşi obiectiv, acela de a păstra spaţiile în care oamenii se pot relaxa, în care vor fi fericiţi să vină şi să se simtă confortabil. Ambele parcuri, Goranski şi Teiuş, vor fi dotate cu încărcător solar pentru telefoane mobile şi internet wireless, iar spaţiile verzi vor fi refăcute în aşa fel încât să atragă tot mai mulţi tineri”, a precizat coordonatorul proiectului pe partea sârbă, Ljiljana Konevski. La rândul său, Gabriela Banaduc, coordonator de proiect al municipalităţii din Caransebeş, a subliniat importanţa de a păstra cele două parcuri foarte bine întreţinute, iar administraţia locală a apelat pentru aceasta la ajutorul unor specialişti de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara.

„La fel ca partenerii noştri din Pancevo, şi noi avem dorinţa de a avea parcuri foarte bine întreţinute, mai ales că prin Parcul Teiuş trece şi râul Timiş. Acest proiect este un prim pas în ceea ce ne-am propus, acela de a avea un loc care şi peste generaţii să reprezinte o oază de linişte şi recreere pentru oameni de toate vârstele iar Caransebeşul să fie un oraş verde”, a spus Gabriela Banaduc.

În cadrul atelierului de lucru a avut loc un schimb de idei şi experienţe între cele două părţi, printre temele abordate regăsindu-se însemnătatea parcurilor din cele două localităţi, posibilităţile de dezvoltare a acestora, experienţa dobândită cu prilejul unor amenajării similare şi practicile de amenajare a unor oaze de verdeaţă în Pancevo şi Caransebeş.