Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Directivele impuse de către ministrul Sănătăţii ar putea duce la o soluţie ingrată, de compromis.

Săptămâna trecută, reprezentanţii instituţiilor din sistemul sanitar au participat la o serie de viedoconferinţe organizate de către conducerea Ministerului Sănătăţii, pentru noi strategii în ceea ce priveşte activitatea în unităţile spitaliceşti. „O idee principală a fost planul de ocupare a paturilor din spitale. S-a decis ca, până la finalul acestei luni, managerii să-şi facă planurile pentru atingerea obiectivelor, obiective pe care le-a şi stabilit. Astfel, cheltuielile de personal vor trebui să fie mai mici sau egale cu 65% din buget, cele cu medicamente de minimum 10% din buget – în aşa fel încât pacienţii să nu mai aducă medicamente sau materiale sanitare de acasă. Va trebui făcută o proiecţie de buget, respectând aceste obiective, planul trebuind să ajungă în 5 februarie la Bucureşti”, ne-a declarat Tudoriţa Nicula, preşedintele director general al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

După adunarea propunerilor din teritoriu, în prima jumătate a lunii februarie, va fi întrunită o comisie formată din reprezentanţi ai ministerului şi ai CNAS, care va elabora hotărâri privind bugetarea solicitărilor. Pentru moment, finanţarea spitalelor cărăşene se face în baza actelor adiţionale la contractul – cadrul cu CJAS pe anul trecut, situaţie care va dura, cel mai probabil, până la finalul lunii martie. Direcţia de Sănătate Publică judeţeană a emis, la finalul săptămânii trecute, o adresă privind obiectivele ministerului, către managerii de spitale din Caraş-Severin.

„Planul naţional de paturi ale spitalelor ce vor intra în relaţii contractuale cu CAS va trebui să fie unul real. Expresia a fost că «nu vom reduce mobilier, pe hârtie», iar spitalele vor trebui să-şi analizeze indicatorii de performanţă pe fiecare secţie în parte. Vor trebui găsite soluţii care nu înseamnă să dea medici afară, ci redimensionare în cadrul spitalului pentru a se obţine servicii cât mai multe de la Casa de Asigurări şi a se încadra în buget. Se va ajunge la un moment al adevărului şi s-ar putea ca numărul de paturi să fie redus fizic, pentru că, găselniţa de până acum cu reducerea paturilor contractate pe hârtie nu rezolva pe cea a paturilor fizice – mari consumatoare de fonduri. Spitalele îşi vor reduce numărul de paturi pe secţiile neperformante, pentru servicii medicale contractabile. Se iau indicatori în calcul, şi deciziile vor fi luate în funcţie de mediile optime. E decizia fiecărui manager în parte, dar anul ăsta se va porni de la realitatea spitalului şi capacitatea managerului de a se încadra în buget”, a precizat dr. Dragoş Luca, direcotrul DSP Caraş-Severin.

Flavius Rotariu