REŞIŢA – Este vorba despre redevenţa, în euro, pe care municipalitatea o pretinde operatorului judeţean de apă, dar pe care acesta nu o achită.
După ce Europa a investit în reţelele de apă potabilă şi canalizare ale Reşiţei, cu o cofinanţare din partea Executivului şi a primăriei, aleşii urbei au decis majorarea redevenţei pretinse operatorului de apă, întrucât facilităţile pe care le are la dispoziţie sunt cu totul altele şi mult mai multe decât cele dinainte, după cum spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei.
Numai că operatorul nu s-a conformat cerinţelor municipalităţii… „Cu privire la AquaCaraş, este un litigiu cu această societate, unde Consiliul Local Reşiţa a fost acţionar majoritar până în ianuarie anul acesta, când a devenit minoritar. Trebuie să se supună şi dânşii legilor existente! Trebuie să plătească redevenţă pentru toate bunurile pe care le folosesc de peste un an de zile. Mă gândesc la uzina de apă, staţia de epurare, reţelele de apă şi canalizare, pentru care reşiţenii plătesc rate şi dobânzi pentru creditele luate. 12 milioane de euro a fost suma luată prin credit, anii anteriori, pentru a reabilita reţelele existente în oraş, pentru extinderea acestora şi cred eu că cei care le folosesc ar trebui să respecte legile. Şi atunci, a fost adusă în discuţie această situaţie pentru că se prevalează de faptul că n-au preluat la timp şi aşa mai departe. Ar trebui urgent să preia aceste bunuri şi totodată să plătească acea redevenţă de circa un milion de euro pe an”.
Mihai Stepanescu a explicat că există calcule făcute în conformitate cu legea şi că sumele au fost trecute în contractul cu operatorul de apă. Şi chiar dacă obiectivele menţionate sunt folosite, potrivit primarului, operatorul nu achită redevenţa aferentă acestora: „Au fost preluate, dar se invocă tot felul de motive superficiale pentru care nu se plăteşte noua redevenţă. Pentru că a fost stabilită o redevenţă de aproape un miliard de lei vechi pentru tot ce înseamnă reţele şi staţii în oraş. Este mult prea puţin. De la un miliard până la 44 cred că e o diferenţă. Nu vor să plătească noua redevenţă. Au plătit până acum 700 şi ceva de milioane pe an. Şi atunci am întrebat la operativă de ce nu se plăteşte, nu se acceptă, şi mi s-a răspuns: «Păi nu ne-a fost predat de către AquaBanat». E un circuit: AquaBanatul, AquaCaraş, noi am predat AquaBanat-ului toate reţelele, dar AquaBanat-ul n-a predat AquaCaraş-ului. Exact cum am predat 3.000 de metri pătraţi la ADI, şi un pui al lui ADI, intenţionat, neintenţionat, n-a preluat şi răspunderile de mediu de acolo. Şi eu tot am adus în discuţie situaţia asta. Mă interesează administrativ şi politic ce se întâmplă, dar prima dată administrativ”.
Antoniu Mocanu