REŞIŢA – Câştigător a numeroase premii în urma participării la diverse festivaluri, concursuri şi tabere de creaţie literară, tânărul Christian Bistriceanu şi-a lansat, miercuri, prima carte: volumul de versuri „anul acesta va fi diferit – poeme leneşe”, ce apare ca urmare a unui premiu acordat anul acesta, în martie, de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei.
Evenimentul a fost găzduit de Colegiul Naţional „Mircea Eliade”, de pe băncile căruia tânărul ieşea în urmă cu câţiva ani, iar printre invitaţi s-au numărat editorul Gheorghe Jurma, scriitorul Gheorghe Zimcescu, managerul Bibliotecii „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin, prorectorul Universităţii „Eftimie Murgu”, prof. univ. Gheorghe Popovici, şi directorul Casei de Cultură a Studenţilor, Maria Berbentia.
După cum remarcau cei doi cunoscători ai versului, Gheorghe Zimcescu şi Gheorghe Jurma, poezia lui Christian Bistriceanu este degajată de orice rigoare a formei, şi chiar dacă, pe alocuri, poate părea mai ciudată, este o poezie citadină, inspirată de oraş, de problemele urbei, având însă şi secţiuni dedicate satului şi copilăriei. „Christian Bistriceanu s-a lansat în cadrul Cenaclului Semenicul, şi s-a remarcat în cadrul festivalurilor şi concursurilor din ţară la care a participat de-a lungul anilor. Dintre tinerii care scriu în momentul de faţă poezie în Reşiţa, el este cel care a meritat să debuteze, să apară cu o carte şi să confirme, în felul acesta, că este un băiat talentat (…) Cartea de faţă ar putea să ia şi un premiu de debut, fie la Uniunea Scriitorilor, fie în alte locuri”, ne-a declarat editorul şi criticul Gheorghe Jurma.
Christian Bistriceanu nu este doar poet, scrie atât teatru, cât şi proză. În 2013, tânărul a debutat cu proză în cunoscută revista Reflex, iar de aproape doi ani lucrează la un post local de televiziune.
Roxana Bălan Nafiru