REŞIŢA – Luni seara, pentru dr. Mircea Meilă s-a încheiat un capitol important al vieţii sale, însă s-a deschis un altul.
„Sala albastră” a Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, aşa cum a fost numită camera în care au loc întâlnirile Cenaclului literar „Semenicul”, a fost mai plină ca oricând, luni după-amiaza. „Vinovatul”? Nimeni altul decât dr. Mircea Meilă, cel care şi-a lansat cele mai recente proiecte editoriale, volumul „Mureşul”, apărut la Editura Tim, şi primul număr al revistei „Piatra Goznei”, al cărei coordonator este. La eveniment au participat prieteni şi apropiaţi ai doctorului Meilă, oameni de cultură, precum şi cei trei autori care semnează în această nouă publicaţie apărută în spaţiul cărăşean, maestrul Sabin Păuţa, ing. dipl. Dan Perianu şi ing. dipl. Marius L.H. Ştiru.
În prima parte a serii, editorul Gheorghe Jurma a prezentat publicului cartea „Mureşul”, a opta din colecţia „Drumul apelor”, şi care încheie un proiect mai vechi de-al autorului. Seria celor opt cărţi despre apele din Banat – Nera”, „Caraşul”, „Timişul”, „Cerna”, „Bega”, „Dunărea şi Clisura Dunării”, „Bârzava”, şi „Mureşul” – însumează aproximativ 1.700 de pagini. O parte din aceste cărţi, ce urmăresc parcursul apelor de la izvoare şi până la vărsare, cuprind fotografii alb-negru sau color, date georgafice şi istorice despre locurile pe unde-şi croiesc drumul aceste ape. Pescar fiind, nu se putea ca autorul să nu se oprească şi la bogăţia de peşti a acestor râuri. Autorul scrie despre speciile pe care le întâlnim în aceste ape, despre cum arată ei cum se pot prepara în cele mai bune condiţii.
Partea a doua a evenimentului a fost dedicată publicaţiei „Piatra Gozna”, o revistă ce curpinde lucruri interesante referitoare la istoria, cultura şi peisajul Banatului de munte, la tot ceea ce locuitorii acestui ţinut ar trebui să cunoască şi să promoveze pentru cei din afară. Fondatorul ei este dr. Meilă, care a lansat şi o invitaţie tuturor acelora care-şi doresc să semneze, pe viitor, articole în această publicaţie. Revista are rubrici fixe, precum „Călători în ţinutul codrenilor”, „File din istoria Banatului de munte”, „Restituiri”, „Din tezaurul cărţilor”, „Oameni de seamă”, „Banatul Montan în spaţiul grafic şi fotografii” şi „Caleidoscop”. Întâlnirea de luni seara face parte din cadrul maratonului cultural, organizat în aceste zile pentru a XXXII-a oară în oraşul de pe malurile Bârzavei, de Casa de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici” şi Primăria Reşiţa.
Roxana Bălan Nafiru