REŞIŢA – Grupuri de tineri reşiţeni au intrat miercuri, 9 octombrie, în templul evreiesc din municipiu, beneficiind de o lecţie ad-hoc.
Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România. La data de 9 octombrie 1941 a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina, în Transnistria.
„Din păcate, azi comemorăm evenimentele tragice din România şi organizăm şi Ziua Porţilor Deschise, ceea ce înseamnă că oricine poate veni şi vizita sinagoga, dar pot pune şi întrebări despre istoricul evenimentului sau despre comunitatea evreiască. Sinagoga se poate vizita şi în celelalte zile, însă doar cu o programare prealabilă, deoarece comunitatea evreiască este din ce în ce mai mică şi nu are personal care să asigure permanenţa”, a precizat Ivan Schnabel, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Reşiţa.
Tot în incinta sinagogii, a fost inaugurat şi un micro-muzeu al comunităţii evreieşti, ce nu este deocamdată complet .