REŞIŢA – Părinţii se inspiră de la păreri neavizate din mediul online şi sunt pasibili de amendă.
A început catagrafierea populaţiei cu risc pentru demararea campaniei de vaccinare în judeţ. Modificările faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut privind populaţia ce trebuie inoculată nu sunt mari.
„Populaţia care trebuie vaccinată antigripal este în jur de 35.000 – 36.000 de persoane. Asta în ceea ce priveşte normele Ministerului Sănătăţii, şi se referă la persoanele în vârstă, cele cu boli cronice, afecţiuni cardiace, respiratorii, persoanele instituţionalizate, cele care au contact permanent cu public numeros. Deşi în fiecare an sunt alocate doze de vaccin al căror număr nu se ridică la catagrafiere, istoric, accesibilitatea nu se ridică la nivel. Anul trecut am avut 6.800 de doze şi nu au fost folosite toate. Se aşteaptă încheierea licitaţiei pentru achiziţionarea vaccinurilor, şi se pare că vor veni din surse externe”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.
O problemă în ceea ce priveşte vaccinarea a apărut în ultimii ani privitor la obligativitatea inoculării copiilor de anumite vârste, deoarece există părinți care refuză acest lucru. „Medicii şcolari au sesizat asemenea cazuri, şi cred că internetul e de vină. Există un calendar obligatoriu al ministerului însă părinţii iau informații din surse online neavizate şi se opun. Legislaţia prevede în mod expres o metodă punitivă, amendă, pentru aceste cazuri”, a mai amintit dr. Luca.
Potrivit calendarului naţional de vaccinare, între 7 şi 18 octombrie se vaccinează elevii claselor I antirubeolic, antirujeolic şi antiurlian.
„Am primit de la minister 3.150 de doze pentru clasa 0 şi bebeluşii în primul an de viaţă. Aici există o anumită reticenţă a părinţilor plecată de la o falsă legătură între vaccinare şi prevalenţa autismului, de exemplu. Temerile vin pe piaţa americană, dar sunt nefondate. În orice există un risc, şi la traversarea străzii. Nu sa dovedit ştiinşific vreo legătură între cazuri de autism pornite de la cei care şi-au inoculat anumite tipuri de vaccin. Sfatul meu este ca toţi cei prevăzuţi în grupele de populaţie să se vaccineze potrivit calendarului Ministerului Sănătăţii, aşa cum se întâmplă la nivel european şi mondial. În ceea ce priveşte antigripalul, sunt persoane care preferă o atitudine naturistă, evitând aglomeraţiile, plătind taxele online şi crescând imunitatea prin consum de fructe. Dar vaccinul rămâne cea mai simplă metodă împotriva gripei”, a mai amiintit directorul DSP.
Flavius Rotariu