Motiv pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ (ISU) trage semnalul de alarmă încă înainte ca vreun incendiu de proporţii să se fi produs. Cel puţin nu în prima lună de vară, încheiată acum două zile.
Cu ochii-n patru
Cum cauza multor incendii este vechea practică a arderii paielor rămase în câmp, în urma recoltei, Inspecţia de Prevenire a ISU interzice acest obicei în locuri unde vântul suflă sau în apropierea locurilor unde există pericol de explozie. Iar fumatul pe câmp sau iluminatul cu foc deschis e bine să fie evitate. La fel şi producerea de scântei, scurgerea de carburant sau alimentarea în câmp deschis a maşinilor agricole cu combustibil, lucru care se va face în locuri special amenajate şi cu motorul oprit.
ISU îi sfătuieşte pe agricultori să nu lase paiele pe câmp mai mult de două zile. Dacă totuşi vor depozita paie pe câmp, acestea vor trebui depozitate la minim 30 metri de porţiunile nerecoltate şi vor fi izolate cu fâşii arate de 3-5 metri lăţime. Agricultorii vor trebui să amenajeze rampe de acces pentru alimentarea cu apă de la surse naturale şi să menţină bazinele şi rezervoarele existente permanent pline cu apă.
Nu în ultimul rînd, ISU atrage atenţia proprietarilor de terenuri agricole să se informeze cu privire la numărul de telefon al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localitatea în care îşi desfăşoară activitatea.
Ionel Ivaşcu