Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Managerii spitalelor cărăşene nu au găsit soluţii pentru reducerea drastică a cheltuielilor în limita bugetului.

În urma videoconferinţei organizate de ministrul Sănătăţii la finalul lunii trecute, reprezentanţii ministerului şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au chemat toţi managerii de spitale solicitându-le un plan de încadrare în bugetul pe 2013.

„De comun acord cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi autorităţile locale am analizat situaţia în şedinţa organizată în data de 13 august. Au participat şi reprezentanţii sindicatului Sanitas de la fiecare unitate şi fiecare spital şi-a expus planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Practic, în urma şedinţei, la niciun spital nu a rezultat încadrarea în bugetul alocat până la finele anului. Atât motivaţiile cât şi măsurile luate de manageri sunt diverse, de la reducerea fizică a spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea – Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a propus renunţarea la unul din pavilioane (Staţionarul 3) şi mutarea în cadrul structurii centrale a activităţii”, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu a propus închiderea unui etaj şi mutarea secţiilor în spaţiul adiacent, pentru reducerea cheltuielilor cu utilităţile. „Aceste lucruri nu rezolvă problema – încadrarea în buget. Personalul este oricum sub normarea existentă în momentul de faţă şi nu a propus nimeni reducerea numărului de angajaţi. Ceea ce se contesta este că de la început bugetul a fost insuficient şi faţă de cheltuielile cu personalul. Bugetul la Oţelu Roşu este sub cheltuielile de personal pe 2013, la Moldova Nouă este de 97%, iar extrema pozitivă este la Reşiţa, unde segmentul reprezintă 53,91% din bugetul alocat. Managerii spitalelor contestau şi tariful pe caz ponderat, care ar trebui să crească”, a mai amintit dr. Dragoş Luca.

Răspunsul întocmit în urma şedinţei a fost trimis Ministerului Sănătăţii, care va decide în perioada imediat următoare dacă va solicita Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate rectificarea pozitivă a bugetului pentru unităţile sanitare sau va lua alte măsuri.

„Nu este o situaţie specifică judeţului nostru, ci se întâlneşte în întreg sistemul naţional. Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa chiar a prezentat o situaţie, un grafic foarte elocvent, în care au fost arătate cheltuielile din 2010 până în acest an, cu o dinamică relativ liniară, pe când veniturile de la bugetul Casei judeţene erau într-o curbă descendentă, chiar accelerată. Este foarte sugestiv şi pentru restul spitalelor. Sperăm într-o decizie înţeleaptă, economică şi legală, dar am încercat să explicăm şi consiliilor locale că ar fi bine să prevadă în buget fonduri pentru cheltuielile sanitare”, a mai precizat directorul DSP.

Flavius Rotariu