Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Potrivit AJVPS, numărul vânătorilor din alte ţări care participau la partide în judeţ s-a redus drastic.

Unul dintre motive îl reprezintă preţurile mari practicate, pentru că acest judeţ excelează prin vânat mare, iar străinii îl preferă pe cel mic. „Până acum, cei mai mulţi dintre vânătorii străini care veneau în Caraş-Severin proveneau din Italia, din Spania şi din Germania şi preferau vânatul mic. Caraş-Severinul fiind un judeţ de deal şi munte, are puţine fonduri de câmpie, din totalul celor 40. Prin urmare, nu poate asigura cerinţele străinilor de a putea vâna ciocârlii, potârnichi sau becaţine”, a precizat Mircea Ciobanu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Caraş-Severin.

În ceilalţi ani, Asociaţia a realizat sume substanţiale din acest segment, partidele având loc cu precădere pe Dunăre, unde, acum, vânătoarea în zonă este interzisă, după înfiinţarea Parcului Natural Porţile de Fier.

„Anul trecut, ar fi trebuit recoltaţi trei cerbi şi un urs, însă, din cauza costurilor ridicate, nu au fost solicitări. Tarifele practicate sunt impuse de către autoritatea centrală, care răspunde de vânătoare. Tariful minim al taxelor care se percep este egal sau chiar mai mare decât tariful perceput în ţările vecine, respectiv, Bulgaria, Ungaria sau Serbia. Totodată, vânătorii cu bani din vestul Europei nu sunt dispuşi să facă un efort suplimentar, având în vedere că în România încă se practică vânătoarea clasică. În Caraş-Severin au fost cazuri în care am închiriat cai pentru transportul vânătorilor străini. Odată ajunşi acolo, au afirmat că nu au bani pentru vânatul mare şi s-au întors doar cu amintirea păstrată prin fotografierea acestuia”, a mai adăugat Ciobanu.