CARAŞ-SEVERIN – Sindicatele privesc cu reticenţă desfiinţarea posturilor vacante, legat de eficienţa pe viitor. Guvernul, reunit miercuri în şedinţă, a stabilit viitoarele restructurări din administraţia publică. Executivul a decis să desfiinţeze 60.000 de posturi vacante. Angajaţii nu scapă de concedieri, aproximativ 2.800 de persoane urmând să rămână fără un loc de muncă.
„Am văzut că dăm afară «zeci de mii de oameni». Nu dăm afară zeci de mii de oameni, ci desfiinţăm cele 60.000 de posturi vacante, care însemnau în general mai multe posturi de conducere. Nu ne atingem nici măcar de posturile vacante din Sănătate şi Educaţie, însă în acest fel trecem la regula «unu la unu». Dacă vor pleca până la finalul anului cei 2.800 din aparatul central, din toate ministerele, Secretariatul General al Guvernului, cred ca e un lucru bun”, a afirmat premierul Victor Ponta.
Printre instituţiile avute în vedere pentru restructurare se numără ministerele Dezvoltării, Finanţelor, Economiei, Societăţii Informaţionale şi Sănătăţii, precum şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, sau autorităţi din domeniul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.
Liderii de sindicat cărăşeni sunt sceptici în legătură cu mesajul liniştitor avansat de premier. „E posibil să aibă loc aceste reorganizări aşa cum s-a anunţat, dar la fel de posibil este ca acest anunţ să fie doar o cosmetizare a modificărilor ce vor avea loc. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dar există şi premisa ca, în contextul regionalizării să aibă loc concedieri”, ne-a declarat Jivomir Tovladiaţ, preşedintele CNSLR Frăţia Caraş-Severin.
În urma cu o lună, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că vor fi disponibilizaţi angajaţi din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numărul de angajaţi, vor fi desfiinţate posturile vacante din administraţia centrală şi locală şi va fi redus numărul funcţiilor de conducere la 12%.
„Ştiu că la intrarea în vigoare a ordonanţei se desfiinţează posturile vacante şi acest lucru nu este o tragedie. Dar ce se va întâmpla cu societăţile aflate în subordinea primăriilor, şi aş da exemplu Administrarea Domeniului Public din Reşiţa, unde, iarna, e nevoie de personal suplimentar pentru întreţinere şi funcţionalitate. Poate ar trebui lăsată o zonă liberă pentru a se putea interveni cu un surplus de personal în anumite cazuri. În ideea înfiinţării unei suprastructuri cum e regionalizarea, personalul necesar trebuie luat din sistem. Asta poate crea o lipsă de resurse în zone cum sunt administraţiile publice sau financiare. Cât despre concedieri, raportat la populaţia judeţului, am aflat că suntem în calcul pentru reducerea unui număr important de salariaţi în instituţiile publice şi aceştia ar trebui preluaţi în structurile regionale”, a precizat Marian Apostol, preşedintele Cartel ALFA Caraş-Severin.
Scăderea numărului funcţiilor de conducere la maximum 12% va fi raportată la numărul total al posturilor din respectiva instituţie publică centrală sau locală. Singurul sindicalist care s-a declarat de acord cu intenţia Guvernului este Nicolae Drăgan, preşedintele Blocului Naţional Sindical Caraş-Severin şi funcţionar public: „Toate structurile sunt subdimensionate ca număr de persoane. Sunt de acord cu desfiinţarea posturilor vacante, pentru că este momentul să se întâmple ceva în această direcţie. Sunt posturi pe care nu au fost angajaţi niciodată oameni, dar au fost bugetate. Trebuie să ştim câţi suntem funcţionari publici de-adevăratelea”.
Flavius Rotariu