REŞIŢA – Un proiect transfrontalier va aduce beneficii atât zonei de sud a judeţului, cât şi vecinilor sârbi.
„Este, în acelaşi timp, un proiect nou, dar şi continuarea unor preocupări mai vechi ale CJ, şi încearcă rezolvarea unei probleme importante de mediu pe care le are judeţul. E vorba de stadiul avansat de eroziune a malurilor Dunării. Realitatea arată că zonele umede de pe ambele maluri ale Dunării sunt formate de o construcţie antropică, protejată ca o arie naturală. Riscurile pe care le generează activităţile umane în aceste zone ar putea afecta biodiversitatea dar şi în zona dezvoltării durabilă a teritoriilor respective. Încercăm păstrarea unei linii de echilibru între cele două concepte – prezervarea naturii şi dezvoltarea durabilă”, a precizat Victor Naidan, director în cadrul CJ Caraş-Severin.
Un atelier de lucru legat de studiile privind realizarea apărării malului în zona umedă Divici-Pojejena a avut loc la finalul săptămânii trecute la Reşiţa. Proiectul este implementat de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin până în luna aprilie 2015, în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Partener în acest proiect, din partea sârbă, este Municipalitatea Veliko Gradişte. Valoarea totală este de 637.700 de euro, din care 484.080 euro reprezintă bugetul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi 153.620 de euro vor fi dedicaţi unui sistem de colectare a apelor uzate din Veliko Gradişte. „Este o idee promovată de ani buni, prin care căutăm soluţii tehnice, în concordanţă cu regulamentele şi pentru protejarea mediului. Apărarea malului Dunării va fi făcută în concordanţă cu studiul de fezabilitate, intenţia fiind pentru aproximativ 40 de kilometri din zona Divici-Pojejena”, a precizat Victor Naidan, director în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Printre activităţile proiectului se numără cercetarea zonelor umede şi a riscurilor naturale şi tehnologice asociate, studii de teren, de inundaţii, de fezabilitate şi de impact, precum şi crearea unui plan de dezvoltare durabilă a turismului în zonele umede transfrontaliere. Prezenţi la atelierul de lucru, reprezentanţii municipalităţii sârbe au precizat că este la fel de importantă şi pentru ei apărarea malului, pe cât este şi epurarea apelor uzate care, în mare parte sunt, în prezent, deversate în Dunăre.
Flavius Rotariu