Caraş-Severin, Romania

Primarul Caransebeșului, Marcel Vela, a participat vineri la București la ceremonia de acordare a drapelului de luptă al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Invitat de onoare, primarul Caransebeșului a sponsorizat achiziţionarea drapelului înmânat de ministrul Radu Stroe generalului de brigadă Dorel Grădinaru, seful Inspectoratului. Tot în cadrul ceremonialului, primarul Marcel Vela a semnat și în Cartea de onoare a Inspectoratului General de Aviație al MAI, subliniind importanța misiunilor desfășurate de piloții MAI în cooperare cu SMURD, pentru asigurarea intervenției medicale de urgență și salvarea de vieți omenești.

Drapelul de luptă este un simbol oferit piloţilor Ministerului Afacerilor Interne pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă în misiunile executate atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Este doar un gest personal de apreciere, stimă şi recunoştinţă pentru toţi eroii aerului din Ministerul Afacerilor Interne, contemporani cu noi, care execută misiuni umanitare, de urgenţă, sau SMURD, salvând nenumărate vieţi. Este un simplu «mulţumesc»“, a declarat Marcel Vela.

Drapelul este alcătuit dintr-o flamură lungă de 1,6 m, iar înălţimea sa, cu tot cu lance, este de 2,7 m. Este dotat cu toc de piele pentru transport, şase eşarfe pentru garda de onoare, precum şi o vitrină de prezentare securizată împotriva incendiilor, din material antişoc şi sticlă antiglonţ. Flamura este confecţionată din mătase naturală, dublată şi brodată cu fir aurit pe ambele părţi, cu stema României şi opt vulturi, simbol al aviaţiei, încercuiţi cu lauri brodaţi în fir argintat.

De jur împrejur sunt ataşaţi franjuri şi ciucuri realizati din fir de canetil poleit cu aur de 24 de karate, importat din Franţa.
Pe acvila din vârful hanfei şi pe inelul de la baza acesteia, realizate din alamă aurită, sunt inscripţionate însemnele Ministerului, armei şi numele unităţii miltare pe care drapelul o va reprezenta de acum înainte.

Nina Curiţa