REŞIŢA – Ministerul Agriculturii dă o şansă micilor ferme de familie să crească şi să producă mai mult pentru piaţă.
Din această săptămână, şi până în 31 iulie, se depun proiectele pentru Măsura 121 – „Modernizarea exploatațiilor agricole”, adresată celor care vor să dezvolte fermele de familie. Anunţul a fost făcut marţi de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Suma totală alocată pentru această sesiune este de 50 de milioane de euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăși 125.000 de euro. În ceea ce privește dimensiunea economică a fermei (UDE1), aceasta trebuie să fie cuprinsă între minim 2 și maxim 50 UDE.
Este vorba atât despre ferme de producție vegetală, de creștere a animalelor, cât și despre fermele mixte. Ca exemplu, la o fermă mixtă de bovine cu bază furajeră, pentru o dimensiune minimă de 2 UDE, familia ar trebui să dețină 3,5 hectare de teren cultivat cu grâu, orz, porumb, fânețe și plante de nutreț, precum și trei capete de vaci de lapte.
Tipurile de investiții, pentru care în cel mai scurt timp vor fi disponibile proiecte tip, sunt: ferme de legume ȋn câmp (maximum două hectare) şi în spaţii protejate (maximum 1.000 de mp), livezi de pomi și arbuști fructiferi (maximum cinci hectare), ferme de vaci de lapte (maximum 20 de capete), ferme de creştere şi ȋngrăşare porcine (maximum 100 de capete) şi ferme de găini ouătoare (maximum 4.000 de capete).
Pot depune proiecte la sediul Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Caraş-Severin atât persoane fizice, condiţia fiind cea a autorizării înaintea semnării contractului de finanţare, cât şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, sau alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul Măsurii 121. De asemenea, această oportunitate de finanțare este diponibilă și prin Grupurile de Acțiune Locală (GAL) care implementează la nivel teritorial această măsură.
Roxana Bălan Nafiru