Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii reşiţenilor au respins, într-o singură zi, un număr de 88 de plângeri care atacau regulile vizând creşterea animalelor.

Primăria Reşiţa a fost bombardată de reclamaţii împotriva hotărârii de consiliu ce reglementează cum se pot deţine şi creşte animalele domestice şi păsările de curte în municipiu. Nu mai puţin de 88 de plângeri prealabile vizând acest subiect, precedând eventuale acţiuni în justiţie, au fost respinse în cea mai recentă şedinţă ordinară de consiliu. Ce-i drept, documentul are şi câteva aspecte mai puţin obişnuite. Astfel, dacă deţii un patruped, n-ai voie cu el prin parcuri.

Raţiunea este simplă, mai ales dacă întrebi proprietarii de patrupede dacă sunt pregătiţi să adune mizeria pe care acestea ar putea s-o lase în urmă. Dacă totuşi te plimbi cu un câine pe stradă şi respecţi normele de civilizaţie legate de măturică, pungă şi mănuşi, afli că aleşii reşiţenilor s-au gândit mult mai în profunzime la acest capitol. Punga trebuie musai să se închidă etanş! Şi chiar dacă eşti cu căţelul în cealaltă parte a oraşului decât cea în care locuieşti, trebuie să ştii că este strict interzis să arunci punga cu mizerie în orice coş de gunoi de pe stradă, fiind obligaţia proprietarului câinelui s-o arunce numai la tomberonul la care este… arondat.

Dacă însă vrei să ţii acasă o pisicuţă, trebuie să iei aprobare de la vecinii din laterale, dar şi de deasupra şi dedesubtul apartamentului în care locuieşti. Aparent, o nimica toată. Doar că, pe lângă aprobarea scrisă a vecinilor, mai este nevoie şi de parafa asociaţiei. Toate acestea se pot da, însă, numai după ce proprietarul prezintă carnetul de sănătate al patrupedului, în care sunt trecute menţiuni legate de vaccinări, deparazitări şi dehelmintizări. În plus, dacă animăluţul nu s-a născut sub o stea norocoasă şi nu e de rasă, consilierii au decis ca sterilizarea să fie obligatorie!

Cât despre animalele de ţinut în ogradă, pentru ele este necesară amenajarea unei fose septice, betonate, prevăzută în mod obligatoriu cu capac etanş. Iar după vidanjare, proprietarul trebuie să se asigure că depozitarea lor se face într-o staţie de epurare, pe bază de contract. Adăposturile pentru acestea trebuie să fie la cel puţin 10 metri faţă de locuinţele învecinate, solul trebuie să fie neinundabil, iar zona trebuie să fie total nepoluată fum, pulberi, gaze toxice sau alţi factori nocivi. Pardoseala trebuie să fie rezistentă la agenţi fizici şi chimici, elastică şi la 20-25 de cm deasupra solului. Pereţii trebuie să aibă un interior neted, iar tavanul să fie termoizolant, tot cu suprafaţă netedă, dar cu învelitoare impermeabilă. Cât despre spaţiul ce revine fiecărui animal, aleşii reşiţenilor au stabilit: pe un metru pătrat pot fi ţinute între 15 şi 17 păsări, unei oi i-ar trebui 0,3-1,8 mp, porcului – între 1,2 şi 2,95 mp, iar calului şi vacii – între 1,7 şi 4,5 mp. În plus, aleşii reşiţenilor au decretat faptul că iepuraşul de Paşte este interzis la bloc! Între pereţii de fier-beton pot fi ţinute doar animale de companie de genul câinilor şi pisicilor.

Am lăsat spre final partea cu… cadavrele. Acestea trebuie predate unei firme specializate în neutralizarea deşeurilor de origine animală sau la Compartimentul de Gestionare a Animalelor din cadrul Serviciului Public de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului Consiliului Local.

Firmele care au în incintă câini ai străzii, sunt obligate să permită accesul hingherilor pentru a-i ridica. Dar dacă totuşi societatea respectivă doreşte să adopte acele animale, o poate face numai dacă le face carnet de sănătate, după sterilizare, vaccinare şi marcare.

Legat de subiect, Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, a precizat: „Sunt câteva sesizări din partea posesorilor de câini şi nu numai. Dânşii ar vrea să meargă în parcuri. Avem multe sesizări din partea oamenilor care poate nu sunt posesori şi se sperie, atât dânşii, cât poate copiii. În şedinţa consiliului local a fost analizată această dilemă sau aceste două puncte de vedere diferite, şi cred eu că prin respingerea acelor plângeri şi trimiterea la instanţă, consiliul local s-a pronunţat“.

Antoniu Mocanu