Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este semnalul de alarmă pe care a încercat să-l tragă directorul ADI Intercom Deşeuri, Tiberiu Pădurean.Acesta a prezentat o informare, miercuri, în cadrul unei şedinţe, în prezenţa vicepreşedintelui CJ, Ilie Iova, şi a subprefectului Anton Paulescu.

„România riscă procedura de infringement (Comisia Europeană constată încălcarea legislaţiei comunitare şi prevede sancţiuni băneşti de peste 100.000 de euro pe zi) din cauza deşeurilor, şi nu doar în Caraş-Severin (unde au fost vizate depozitele de deşeuri de la Reşiţa, Caransebeş şi Herculane). Mai sunt şi alte şapte judeţe, în total fiind monitorizate de către experţi neutri ai Comisiei Europene 39 de depozite. Mă tem de neimplicarea autorităţilor publice locale în activitatea ADI şi a ECOSAL, pentru că, la ora actuală, ambele sunt subfinanţate. În plus, personalul trebuie instruit, şi asta nu se poate face în câteva săptămâni. Nu toate deşeurile sunt colectate şi ajung în păduri, în albiile râurilor şi pe fostele depozite“, a precizat Tiberiu Pădurean.

Acesta a mai adăugat şi faptul că există primării ce nu-şi plătesc cotizaţia către asociaţie, precizând că, din 2009, s-au adunat cotizaţii restante de 700.000 de lei.

„Ştiam că, la un moment dat, aceste lucruri se rezolvaseră. Nu cred că din cauza asta e pus în pericol proiectul de colectare conformă a deşeurilor. Sunt şi multe lucruri care ţin de organizare… aţi făcut împrejmuirea şi a dispărut, pe dealul Lupacului. Prin contractul de asociere, consiliile locale trebuie somate să plătească respectivele sume“, a declarat Ilie Iova.

Flavius Rotariu