REŞIŢA – Dacă anul trecut producţia de miere a fost afectată de vremea rea, acum este de vină canicula. Temperaturile ridicate din această lună, cu maxime şi de 32 – 35 de grade Celsius, mult prea mari pentru perioada din calendar, dar şi lipsa precipitaţiilor, au afectat culesul mierii de salcâm. În loc de 10 – 15 kilograme de miere pe stup, cât se obţinea în anii buni, apicultorii cărăşeni abia dacă au reuşit să colecteze unu sau două kilograme, iar situaţia este aceeaşi în toată zona de vest a ţării, susţine Daniel Drăgoi, preşedintele Cooperativei „Arcidava Cărăşeană“, care numără peste 300 de apicultori din Caraş-Severin şi din judeţele limitrofe.
„Lipsa ploilor şi temperaturile toride de vară au făcut ca floarea de salcâm să nu secrete nectar, ceea ce a dus la o colectare foarte mică de miere. Floarea s-a scuturat rapid, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul rapiţei, care a trecut la o săptămână şi jumătate după ce a înflorit. Ne pregătim acum pentru culesul teiului. O parte din el a înflorit deja, însă timpul lui este abia după 10 iunie, dacă şi vremea ţine cu noi “, ne-a explicat Drăgoi.
Preşedintele cooperativei apicole şi-a exprimat nemulţumirea şi în privinţa impozitului ce trebuie plătit de cei care obţin venituri din stupărit: „La noi, totul depinde de climă, care, vedeţi şi dumneavoastră, ne afectează şi ne dă calculele peste cap. În judeţ sunt zone unde nu există bază meliferă puternică, pentru a ne apropia de calculele făcute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală“.
Reamintim, persoanele care obţin câştiguri financiare de pe urma creşterii şi exploatării albinelor sunt obligate să plătească impozit de 16%, aplicat la venitul net anual şi determinat pe baza normelor de venit stabilite de OG nr. 8/2013.
Roxana Bălan Nafiru