GORUIA – Inaugurată în urmă cu două decenii, reţeaua de alimentară cu apă părea să fie o investiţie bună pentru locuitorii comunei Goruia, dar, aşa cum se întâmplă numai la noi, apa nu este bună de băut.
Cum lucrul este făcut doar pe jumătate, localnicii o folosesc pentru udatul grădinii şi pentru adăpatul animalelor. Pentru a deveni potabilă, este nevoie de construirea unei staţii de tratare şi filtrare a apei, investiţie pe care primăria nu o poate suporta, din cauza lipsei de fonduri.
„Am discutat cu doamna care a proiectat la vremea respectivă această lucrare. Trebuie să ştiţi că aşa a fost gândită de la bun început, captarea apei să se facă de la suprafaţă. Pentru a deveni potabilă avem nevoie şi de o staţie de tratare şi filtrare a apei. Din păcate, momentan, nici nu ne putem gândi la aşa ceva, căci nu avem bani. Cum am aşteptat până acum, mai putem aştepta încă un an sau doi, până se deschid liniile de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, care ar putea aduce fonduri noi pentru dezvoltarea rurală“, ne-a explicat primarul comunei Goruia, Dumitru Crăciun. Însă, nu numai reţeaua de apă are nevoie de modernizări, ci şi cea de canalizare, grav afectată după inundaţiile din 2005.
„A fost atât de mare Caraşul atunci, încât a ieşit din matcă, afectând sistemul de canalizare, care nici până azi nu s-a reabilitat, în ciuda promisiunilor venite atât de la Guvern, cât şi din partea autorităţilor judeţene de la acea vreme“, a mai precizat primarul.
Roxana Bălan Nafiru