Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Timp de cinci zile, reşiţenii s-au putut delecta cu zece piese de teatru, susţinute de trupe din întreaga ţară. „Lovitura“ (Teatrul 7, regia Ion Mircioagă) și „Întoarcerea de acasă“ (Teatrul „Tabu“, regia Daniela Lemnaru) sunt spectacolele care au încheiat, duminică, maratonul cultural Gong Fest, primul festival de teatru independent organizat vreodată la Reșița, cu sprijinul mai multor oameni de afaceri din municipiu. Acum, la final, după cinci zile de teatru, cu două reprezentații pe zi, mărturisim că organizarea unui astfel de eveniment a venit cumva, dacă vreți, ca o gură proaspătă de oxigen pentru un oraș în care acest gen de manifestări sunt rare.

Spectacolele s-au jucat în două locații diferite, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici“ și într-un cunoscut local din municipiu, o noutate pentru acest gen de spectacole care, pentru a ţine pasul cu ceea ce se întâmplă pe plan naţional şi mondial, îşi mută locul de desfăşurare, părăsind tradiţionala scenă. Iar reacția publicului a fost pozitivă. „Mi-au plăcut foarte mult cei doi actori, iar protagonista și-a jucat foarte bine rolul, reușind să-mi transmită emoții pe tot parcursul piesei“, ne-a declarat Mihaela Marcu, la finalul spectacolului „Fetița cu bricheta“, în regia lui Dan Mirea.

De-a lungul celor cinci zile, pe scena festivalului au urcat trupe și companii de teatru din țară, unele deja consacrate, altele aflate la început de drum, cum ar fi Teatrul Național Târgu Mureș („Căsătoria“, regia Tufan Imamutdinov), Compania de Dans „Microbis“ Sibiu („Hurem – condiția umană“, coregrafia Hugo Wolf) Teatrul 7 Bucureşti, Teatrul „Tabu“ Bucureşti, dar și studenți și masteranzi de la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale“ București („Suntem ceea ce iubim“, regia Laura Maria Vlădoiu, coordonator Anca Bica-Bălălău) și Universitatea de Arte Târgu Mureș.

Despre emoțiile din postura spectatorului ne-a vorbit Liliana Cordoș: „Iubesc teatrul și tot ceea ce ține de această artă, iar festivalul acesta mi-a dovedit că și la Reșița se pot face lucruri frumoase, atunci când se dorește. Am fost prezentă la toate spectacolele și am fost profund impresionată în special de tinerii actori, care și-au dat sufletul pe scenă, intrând în pielea unor personaje, spun eu, deosebite“.

Nu trebuie uitați nici cei aflați în spatele scenei, cei care nu au dorit să apară prea mult în lumina reflectoarelor, dar fără de care acest festival nu ar fi prins niciodată contur la Reșița. Este vorba despre actorul și regizorul Dan Mirea și Anca-Bica Bălălău, consultant artistic în cadrul festivalului, care și-au unit forțele și care, timp de o lună, au făcut multe nopți albe pentru reușita acestei manifestări, despre care ne dorim să credem că va avea continuitate.

Roxana Bălan Nafiru