Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Unul dintre medicii ortopezi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie în dimineaţa de miercuri, 8 mai, în timp ce primea 200 de euro de la un pacient pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale.

Miercuri dimineaţă, procurorii anticorupţie au organizat un flagrant în urma căruia medicul Mircea Bona a fost suprins primind 200 de euro, reprezentând un avans pentru plata unei intervenţii chirurgicale ce ar fi urmat să fie făcută joi.

„Fapta constatată în flagrant constituie infracţiune de luare de mită. Ca urmare, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a fost constituit dosar penal, în care urmează să se efectueze cercetări faţă de medicul ce a săvârşit această infracţiune. Propunerea procurorului este de reţinere pe o perioadă de 24 de ore, după care, la Tribunalul Caraş-Severin urmează să fie luată măsura arestării preventive a învinuitului“, a precizat procurorul Valentin Cârstea, şeful secţiei Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

Medicul riscă o pedeapsă cu închisoarea între trei şi 12 ani. Se pare că acesta ar fi condiţionat intervenţia medicală, solicitând suma de 2.000 de lei. În cabinetul său din Spitalul Judeţean de Urgenţe, a primit o primă tranşă din sumă, respectiv 200 euro, iar diferenţa ar fi urmat să fi primită joi, când trebuia să se efectueze operaţia. Se pare că medicul se afla sub supraveghere încă de la începutul lunii martie a acestui an.

Dumitru Secăşan, managerul unităţii sanitare, consideră că nu a avut motive să se îndoiască de integritatea ortopedului. Dr. Secăşan a precizat că nici Bona şi nici alţi medici nu au dat naştere unor zvonuri privind condiţionalitatea actului medical în funcţie de vreo sumă primită de la pacienţi: „Nu au venit la mine nici pacienţi, nici aparţinători care să se plângă de vreo sumă solicitată de angajaţi ai spitalului. Nu contest faptul că organele de poliţie sunt îndreptăţite să-şi facă datoria. În urma cercetărilor vor fi luate măsurile ce se impun. Dacă se va dovedi vinovăţia, în Consiliul de Etică al Spitalului Judeţean de Urgenţă se va lua o decizie privind sancţiunilor administrative, dacă acest caz o cere“.

Flavius Rotariu