REŞIŢA – În cazul în care v-aţi programat deja bugetul pentru ieşirea la iarbă verde devenită „tradiţională“ de Ziua Muncii, va trebui să luaţi în calcul, în cazul în care nu veţi respecta normele în vigoare, şi o posibilă amendă. Sancţiunea poate ajunge, de la câteva sute de lei (pentru parcarea autoturismului lângă apă) până la 5.000 de lei (în cazul în care faceţi în pădure focul pentru a găti mâncarea).
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin a întocmit un plan de controale şi verificări, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie şi Jandarmeria, în teren, în locurile cunoscute a fi frecventate de amatorii de grătar.
„Şi anul trecut am efectuat aceste controale, şi le reiterăm în acest an, în zonele Herculane, Brebu Nou, Secu, Gărâna. Sunt amenzi cu valoare destul de mare şi pentru persoane fizice. Anul trecut, cei găsiţi la iarbă verde au colaborat cu noi şi au înţeles să respecte regulile, cu o excepţie – un cetăţean recalcitrant, care s-a şi ales cu o amendă de 2.000 de lei“, a precizat comisarul Gheorghe Pitulan. Potrivit normelor în vigoare, grătarul este o activitate ce poate fi făcută doar în zonele amenajate, încălcarea regulii ducând la amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.
„Există zone special amenajate, fie de către primării, fie de către agenţi economici, la Secu, Driglovăţ, Băile Herculane (câteva locuri private) dar şi în zona Crivaia – Gărâna“, a mai amintit Pitulan. Parcarea autoturismului lângă luciul de apă este sancţionabilă cu 200 de lei, iar gunoaiele aruncate la locul de picnic v-ar putea costa între 300 şi 3.000 de lei.
„Gunoaiele pot fi depozitate doar în containerele dedicate, pentru că am găsit cazuri în care cetăţenii, chiar dacă aducă deşeurile, aruncă punga din maşină, ba chiar o atârnă pe semnele de circulaţie. Cea mai mare amendă pentru persoane fizice este pentru foc deschis pe pământ în pădure şi care este cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei“, a mai adăugat reprezentantul Comisariatului Gărzii de Mediu Caraş-Severin.
Flavius Rotariu