Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 26 – 27 aprilie, Grupul Ecologic de Colaborare Nera a dat startul Programului de voluntariat Marea Hoinăreală. Proiectul presupune realizarea unor activităţi de monitorizare a stării factorilor de mediu şi promovarea ecoturismului în zona parcurilor naţionale şi naturale Cheile Nerei – Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului, Porţile de Fier, Vršačke Planine (Munţii Vârşeţului) şi Deliblatska Peščara (Nisipurile Deliblato), din sudul Banatului Istoric.

Prima etapă a acestui program s-a derulat pe teritoriul comunei Sasca Montană şi a inclus vizitarea haldinei cu deşeuri miniere, aparţinând fostei exploatări de cupru din localitate, precum şi a traseelor Valea Şuşarei şi Valea Beiului. La această etapă au participat un număr de 38 de voluntari, elevi şi profesori de la Liceele „Mihai Novac“ Oraviţa, „Clisura Dunării“ Moldova Nouă, „Mathias Hammer“ Anina, precum şi reprezentanţi din Serbia, care activeză în cadrul Asociaţiei „Aurora Bela Crkva“ şi Direcţia Silvică Pančevo.

În urma acţiunii de monitorizare a mediului, voluntarii au constatat lipsa lucrărilor de protejare a haldei de zgură, consecinţele fiind grave, după cum susţin reprezentanţii GEC Nera.

„În zonă, poluarea este mare şi gravă. Vânturile puternice antrenează praful de pe acest depozit şi-l transportă pe terenurile agricole şi în gospodăriile populaţiei, degradându-le oamenilor culturile. Lipsa lucrărilor de protejare şi încadrare în peisaj a acestei halde are un impact negativ major asupra dezvoltării turismului în Sasca Montană“, a declarat Doina Mărgineanu, consilier pe Relaţii Publice al GEC Nera. În ce priveşte minunatele trasee de pe Valea Beiului şi Valea Şuşarei, voluntarii au consemnat o reducere a factorilor de agresiune asupra patrimoniului natural, precum şi o îmbunătăţire a infrastructurii de vizitare.

Roxana Bălan Nafiru