REŞIŢA – Soarta celor 150 de familii care stau în cele două imobile din Mociur a trecut printr-o nouă etapă, cea a primelor studii…Situaţia celor aproximativ 150 de familii care locuiesc fără forme legale în cartierul reşiţean Mociur a revenit din nou în centrul atenţiei municipalităţii, cu prilejul şedinţei ordinare de consiliu de săptămâna aceasta. Recent, familiilor de acolo li s-a oferit posibilitatea de a închiria locuinţele, existând totodată intenţia ca primăria să şi vândă apartamentele în cauză, fie în starea în care sunt, fie după efectuarea unor lucrări de renovare şi racordarea la utilităţi. Ideea chiriei i-ar avantaja pe locatari, care şi-ar putea trece în actele de indentitate domiciliul real, din acele blocuri, fapt ce i-ar feri de raziile a tot felul de poliţii, oferindu-le totodată posibilitatea unor contracte pentru utilităţi.
„Aşa cum am promis, am prezentat în şedinţă publică studiul de fezabilitate vizavi de modernizarea blocurilor din Mociur. Este vorba de cele două blocuri pe care noi le-am achiziţionat, Primăria, Consiliul Local, la sfârşitul anului precedent, şi pentru care iată avem de-a face cu acest studiu de fezabilitate unde sunt trecute absolut toate elementele necesare dezvoltării unei noi investiţii. Indiferent dacă e vorba de o investiţie pe bani guvernamentali şi bani locali, poate pe bani europeni, sau poate pe banii persoanelor care ar putea să cumpere acele apartamente. Era o obligaţie a mea de a prezenta public acest studiu de fezabilitate, pentru că prin acest demers al meu am mai făcut un pas în vederea înnobilării zonei, pentru că ai nevoie de un studiu ca să poţi să ceri bani, şi să deschizi bineînţeles acele uşi unde sunt bani. Eu am făcut lucrul ăsta cu ocazia vizitelor recente la Bucureşti, şi sper ca după sărbătorile de Paşte să pot să vă dau un răspuns vizavi de reabilitarea termică, estetică, a blocurilor, cum spuneam, pe banii altora. Pentru că noi, din păcate, nu putem acoperi toată suma. Sau poate le oferim cetăţenilor, cu studiile aferente, sau cu acest studiu aferent celor două imobile, posibilitatea de a cumpăra acele apartamente. E adevărat, în situaţia asta, pe bani mult mai puţini“, a explicat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.
Studiul de fezabilitate supus aprobării aleşilor reşiţenilor a stârnit controverse întrucât, după cum spunea unul dintre ei, firma care a câştigat dreptul de a-l întocmi, şi care n-ar avea decât trei angajaţi, toţi directori, n-a făcut altceva decât să intermedieze o afacere din bani publici, lucrarea fiind subcontractată altei societăţi. Aşadar a fost ridicată broblema ca, tot din bani publici, să mai fie făcute şi alte studii de fezabilitate, având ca obiect tot blocurile din Mociur. Într-un final, cu toate obiecţiile unora dintre consilieri, studiul a fost aprobat, urmând ca lucrările respective să fie făcute în timp, în funcţie de ceea ce doresc şi locatarii celor două blocuri. Într-o primă fază, din discuţiile purtate între municipalitate şi locatari a reieşit faptul că oamenii ar dori să cumpere apartamentele în starea deplorabilă în care se află, tocmai pentru a le lua pe bani puţini.
Totuşi, potrivit celor de la Administrarea Patrimoniului, niciuna dintre familii nu şi-a manifestat intenţia de a cumpăra vreun spaţiu din cele două blocuri. În consecinţă, reabilitarea va cădea tot în sarcina municipalităţii…
Antoniu Mocanu