REŞIŢA – Muzeul Banatului Montan din municiu a fost, marţi, mai plin ca niciodată. Instituţia a găzduit vernisajul expoziţiei „Migraţia înspre spaţiul dunărean. Colonizarea germanilor în secolul al XVIII-lea şi urmările ei“.
Evenimentul vine la iniţiativa directorului Muzeului Central al Şvabilor din Ulm – Germania, Christian Glass, prezent marţi la Reşiţa alături de Siegfried Geilhausen, viceconsulul german la Timişoara şi prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. dr. Rudolf Graf.
Prin obiecte tridimensionale şi un bogat corpus documentar s-a reuşit reconsituirea principalelor etape ale stabilirii şvabilor în Serbia, Ungaria şi Banat, momentele tragice sau fericite ale vieţii acestora în locurile unde s-au stabilit de bunăvoie sau siliţi de împrejurări istorice. Nu în ultimul rând, este tratat impactul cultural şi social produs de germani asupra celorlalte etnii cu care au venit în contact. Expoziţia a fost prezentată de către directorului Muzeului Central al Şvabilor din Ulm, iar referinţele ştiinţifice depre colonizarea germanilor le-a oferit profesorul universitar Rudolf Graf, cel alături de care dr. Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan, deschidea la Reşiţa, în urmă cu mai bine de 20 de ani, prima expoziţie despre identitatea culturală a germanilor în spaţiul bănăţean.
Mai trebuie spus că expoziţia are caracter internaţional, pentru că la realizarea ei şi-au adus aportul mai multe muzee din ţară şi din străinătate. Este vorba despre Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judeţean din Satu Mare, Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Muzeul Voivodinei din Novi Sad, Serbia, şi Muzeul Janus Panonnius din Pecs, Ungaria.
De la acest eveniment nu au lipsit nici reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene, dar nici preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, care, prin acţiunile pe care le organizează, păstrează vii obiceiurile şi tradiţiile acestei etnii.
Roxana Bălan Nafiru