CARAŞ-SEVERIN – Diferenţa între căpşunarii calificaţi şi cei necalificaţi o face atestatul pe care oamenii îl pot obţine de la Camera Judeţeană Agricolă. Marţi, la Oraviţa, specialiştii Camerei Judeţene Agricole Caraş-Severin lansează un nou curs de formare şi perfecţionare pentru persoanele interesate să se califice în domeniul apicol. Cursurile au o durată de trei luni, timp în care oamenii sunt învăţaţi cum să-şi îngrijească stupina şi albinele, dar şi cum să-şi dezvolte afacerile, cu ajutorul fondurilor europene. La finalul celor trei luni, absolvenţii primesc şi o diplomă acreditată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, document ce le atestă calificarea în domeniul apicol, şi fără de care nu se pot înscrie în „cursa“ pentru accesarea fondurilor europene puse la bătaie în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. La acest curs s-au înscris 25 de persoane, atât din zona Oraviţa cât şi din localităţile învecinate oraşului.
Acesta nu este însă singurul curs derulat de Camera Judeţeană Agricolă. Potrivit declaraţiilor ing. Liviu Munteanu, şef al Serviciului Consultanţă şi Elaborare Proiecte Europene, de la începutul anului şi până în prezent instituţia are în derulare alte trei cursuri de calificare în domeniile vegetal, pomicultură şi creşterea animalelor. În total, la ele participă aproximativ 100 de persoane.
„Dacă în anii trecuţi cele mai căutate cursuri erau cele pentru apicultori, acum cererea mare este pentru calificarea în domeniul pomicol şi cel vegetal, şi asta pentru că cei care aleg să lucreze în agricultură peste hotare au nevoie de un atestat profesional, recunoscut în Uniunea Europeană, iar noi avem posibilitatea de a le oferi aceste calificări“, a precizat Munteanu. Cursurile de formare profesionale costă 250 de lei.
Roxana Bălan Nafiru