Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Singura plantaţie silvică de mare anvergură din Caraş-Severin se află în perimetrul de ameliorare de la Calina, aparţinând Ocolului Silvic Bocşa Română.

Acest perimetru a fost creat în urma unui schimb de terenuri cu o societate comercială. În urma acestui schimb au fost împădurite aproape 75 de hectare de teren, dintre care 40 în toamna anului 2012, iar restul de 35 în primăvara acestui an. „Având în vedere că celelalte suprafeţe sunt de maximum zece hectare, datorită condiţiilor, am procedat şi la lucrări de pregătire a solului, prin arătură, discuire şi formarea de terase simple. Practic, a fost o lucrare complexă“, a precizat Sorin Bunda, responsabil pentru cultura şi regenerarea pădurii în cadrul Direcţiei Silvice Caraş-Severin.

Lucrările au coincis cu perioada Lunii plantării arborilor. Puieţii produşi în aceste plantaţii au fost, în cea mai mare parte, din pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Caraş-Severin, iar restul, prin repartiţie, de la Regia Naţională a Pădurilor, de la alte Direcţii silvice din ţară. Pentru demararea lucrărilor într-un ritm alert, având în vedere că, în acest an, condiţiile meteo au întârziat împăduririle, acestea s-au efectuat cu un număr de 50 de muncitori.

„Speciile plantate au fost gorun, în proporţie de 40%, paltin de munte, cireş, frasin şi cer. S-a făcut şi împrejmuirea cu gard, pe o lungime de peste 11.500 metri, pentru ca animalele să nu poată intra în acest perimetru. În plus, s-a trasat şi o linie izolatoare, împotriva eventualelor incendii. Ne dorim ca reuşita să fie în proporţie de 95%“, a declarat dr. ing. Ovidiu Nicolae Anţilă, responsabil cu cultura şi refacerea pădurilor de la Ocolul Silvic Bocşa Română.

Flavius Rotariu