Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Întors acasă pentru câteva zile, reşiţeanul şi-a lansat miercuri la Reşiţa două cărţi, de proză şi poezie.Evenimentul a avut loc într-un cadru restrâns, dar plăcut, la Palatul Cultural din municipiu, şi a fost organizat de Asociaţia Culturală „Reşiţa Română“, Teatrul de Vest şi Primăria Reşiţa. Printre invitaţi s-au numărat prietenii şi apropiaţii autorului, scriitori, dascăli şi profesori universitari, medici şi oameni de cultură. Cu toţii au ţinut să-i fie aproape medicului, poetului şi, de curând, prozatorului Dimitrie Grama, omul care a părăsit România în urmă cu mai bine de două deceni, şi care, în prezent, este stabilit în Gibraltar, teritoriu britanic din peninsula iberică, unde este directorul spitalului „St. Bernard“. Reîntors acasă după o absenţă de şase ani, Dimitrie Grama şi-a prezentat două din cele mai recente apariţii editoriale, volumul de proză memorialistică „Ilidia“ şi cel de poezie, intitulat sugestiv „Versuri“.

Despre autor şi opera sa au vorbit Nicolae Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest Reşiţa, ist. Dana Bălănescu, poeţii Nicolae Sârbu şi Iacob Roman, jurnalistul Matei Mircioane şi criticul Gheorghe Jurma, de la care am aflat că Dimitrie Grama este şi gazetar. Şi nu orice fel de gazetar, ci unul cu „verticalitate, care-şi exprimă mereu punctul de vedere tranşant şi clar“. Invitat la eveniment, actorul Marius Tudor a recitat versuri de Dimitrie Grama, şi a citit un capitol din volumul „Ilidia“.

„Chiar dacă autorul nu s-a născut aici, el se reîntoarce la obârşie, acolo unde îşi au rădăcinile strămoşii lui. De acum, Ilidia apare şi în literatură şi în bibliotecile lumii, iar o astfel de ieşire în literatura lumii este extraordinară“, a spus Gheorghe Jurma. La rândul său, autorul a mărturisit că tot ceea ce face este spontan, la fel cum este şi proza sa. „Amintirile din «Ilidia» sunt văzute prin ochii copilului care a sălăşluit odată în mine, iar toate povestirile din carte sunt adevărate. Practic, «Ilidia» a fost o formă de a trece de la poezia foarte seacă şi plictisitoare pe care o scriu, la o altfel de scriere“, a declarat Dimitrie Grama.

Dimitrie Grama a debutat editorial în anul 2000, iar de atunci a publicat mai multe cărţi: „Făptura cuvântului“, „Pasărea melancoliei“, „Vânătoarea de umbre“, „Elegiile depărtării“, „Suflete atârnate de catarge“, „Neguţătorul de imagini“, „Voi lua cu mine noaptea“, „Dă-mi mâna ta, străine“, „Bastian şi alte confidenţe“, „Obsesii comune“, „Versuri“ şi „Ilidia“.

Roxana Bălan Nafiru