REŞIŢA – Pe termen lung, reprezentanţii VeloCity doresc ca societatea să devină lider de piaţă în Europa. În momentul de faţă, uzina reşiţeană produce în jur de douăzeci de modele de biciclete, în mod exclusiv pentru partenerul Decatlon, care are în ţară magazine în Timişoara, Cluj, Braşov, Bucureşti, Constanţa şi Piteşti – urmând să se deschidă şi altele în România – unde sunt expuse şi comercializate produsele asamblate aici.Cu prilejul asamblării bicicletei cu numărul 1.000.000, conducerea societăţii a prezentat un scurt bilanţ, o scurtă rememorare a uzinelor reşiţene, dar şi o privire în perspectivă. „N-am concediat niciodată, sau dacă vreţi am concediat… am spus întotdeauna… când am venit la UCM Reşiţa am spus aşa: sunt obligat să păstrez 3.644 de angajaţi câţi am preluat prin contractul de privatizare. Îi voi păstra! Nu înseamnă că pe aceiaşi. Da, nu i-am păstrat pe aceiaşi, dar când am plecat de la UCM Reşiţa, grupul avea aproape 3.900 de oameni angajaţi, Velocity nu avea atunci niciun angajat. E o construcţie nouă, are 355 de angajaţi astăzi, iar SportCity trebuie să aibă 900 în momentul ajungerii la maturitate industrială. Noi creăm locuri de muncă, generăm taxe şi impozite, încercăm să creăm bunăstare în societatea care ne găzduieşte“, a precizat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, Adrian Chebuţiu, în calitate de reprezentant al acţionarului majoritar.
La data asamblării bicicletei cu numărul 1.000.000, societatea reşiţeană avea o cifră totală de afaceri de 11,45 de milioane de euro, valoarea activelor corporale nete ridicându-se la 1,76 milioane de euro. În decursul celor patru ani şi jumătate de Velocity, valoarea investiţiilor a ajuns să cumuleze 2,76 milioane de euro, profitul cumulat fiind de 573.642 euro. În total, de-a lungul activităţii, societatea a plătit către diverse bugete, nu mai puţin de 2,57 de milioane de euro.
La nivelul producţiei contractate acum, de 400.000 de bucăţi pe an – fără extinderea activităţii –, reprezentanţii VeloCity speră ca bicicleta cu numărul 2.000.000 să iasă din fluxul de producţie undeva prin 2015. Întrebat de JCS unde vede VeloCity pe termen lung, Marius Mihăilă, directorul societăţii a răspuns: „VeloCity, prin proiectele sale de dezvoltare, ca SportCity şi alte proiecte pe care le avem în minte, devine cel mai important producător, devine complexul industrial fanion al industriei uşoare româneşti, în special axată pe articole sportive. Bineînţeles că tindem la o poziţie de lider de piaţă în Europa. N-am vrea să ne limităm doar la graniţele ţării“.
În afară de asamblare, există şi componente produse la Reşiţa. Deocamdată la noi sunt produse doar jantele, intenţionându-se introducerea producţiei cadrelor, fiind retransferată în România partea de vopsire a bicicletelor. Însă potrivit conducerii societăţii, se va încerca producerea mai multor componente, astfel încât măcar 60% din ceea ce iese pe poarta uzinei să fie fabricat la Reşiţa.
Antoniu Mocanu