ANINA – Cei de la Primăria Anina vor să astupe groapa de pe dealul Hruza dar au, totuşi, nevoie de nişte fonduri băneştiMarţi, la Anina, a avut loc o întâlnire a primarului Gheorghe Românu cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Prefecturii, ISU „Semenic“ şi Conversmin SA Bucureşti, în legătură cu surparea suitorului de aeraj de la jumătatea lunii trecute. Reamintim că, pe 16 martie, pe dealul Hruza, un vechi suitor de aeraj al puţului V al fostei mine Anina, închis în urmă cu circa şase decenii, s-a prăbuşit, lăsând în urma sa un crater de aproximativ 20 de metri adâncime. Groapa, ce riscă să se extindă, este situată chiar lângă o cabană şi o biserică, pe proprietatea unei timişorence.
La întâlnirea de marţi, Primăria Anina a propus să se ocupe de umplerea gropii, lucrările urmând să se efectueze cu forţe proprii, conform unui proiect tehnic elaborat de o instituţie specializată, precum Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Petroşani (care a fost şi proiectantul principal al lucrărilor de deschidere a zăcământului aparţinând acestei mine). Propunerea a fost susţinută de către reprezentantul CJ, Cristian Bîtea, în timp ce, din partea ISU „Semenic“, s-a cerut discutarea situaţiei într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
De cealaltă parte, reprezentantul punctului de lucru de la Oraviţa al SC Conversmin SA Bucureşti, Constantin Duma, după ce a menţionat că suitorul de aeraj nu a fost prins în Planul de Încetare a Activităţii, şi nici în proiectul tehnic de închidere a puţului V Uteriş, a subliniat faptul că, dacă lucrările nu vor fi demarate în regim de urgenţă, există posibilitatea măririi conului de surpare, ceea ce duce implicit la afectarea gospodăriilor aflate în apropiere.
Probabil că, până la urmă, tot primarul Aninei trebuie să pună teoriile în practică şi să rezolve problema.
Lidia Almăjanu