REŞIŢA – Vânzările slabe de Paştele catolic i-au pus pe gânduri pe crescătorii de oi din judeţul Caraş-Severin. După ce au încercat, fără succes însă, să urce preţul cărnii de miel de la 25 la 30 de lei kilogramul pentru Paştele catolic, ciobanii se gândesc acum de două ori înainte de a ieşi pe piaţă pentru Sărbătorile Pascale ortodoxe.
„Eu abia am dat doi miei. De regulă, catolicii nu sunt mari amatori de carne de miel, aşa că nu am aşteptat să mă îmbogăţesc, dar, sincer, nici să vând atât de puţin“, ne-a spus Gheorghe Bidaşcu, prezent zilele trecute la Târgul de Primăvară de la Răcăşdia. Deşi are acasă peste 250 de miei, ciobanul spune că, cel mai probabil, mai bine de jumătate dintre ei vor ajunge în TIR-urile intermediarilor, iar de aici vor lua calea exportului.
„Eu sunt bucuros dacă reuşesc să-i dau pe toţi la TIR, pentru că la piaţă vânzările merg foarte prost. Lumea nu mai are bani, oricât de ieftin i-am da. Anul trecut kilogramul nu a trecut de 25 de lei, dar de atunci toate s-au scumpit. Iarna a fost mai blândă, dar lungă, aşa că şi costurile furajării au fost mai mari“, explică ciobanul. Întrebat despre preţul cu care intenţionează să vândă kilogramul de carne pentru Paştele ortodox, bărbatul ne-a spus „vom cere 28 – 30 de lei/kg, dar dacă vom vedea că oamenii nu cumpără, atunci vom lăsa la 24 – 25 de lei, dar nu mai mult, căci şi noi avem cheltuieli, iar oile nu se ţin atât de uşor cum cred unii“.
Şi pentru că există persoane care preferă carnea de ied în locul celei de miel, în acest caz vorbim de un preţ pe kilogram de 24 – 25 de lei.
Roxana Bălan Nafiru