REŞIŢA – Peste 16.000 de proprietari din judeţele traversate de Nabucco, inclusiv Caraş-Severin, vor fi despăgubiţi.Proiectul Nabucco începe să prindă contur. Deocamdată, pe hârtie. Iar una dintre problemele ce trebuie rezolvate este situaţia terenurilor peste care va trece gazoductul ce ar trebui să rezolve problema dependenţei Uniunii Europene de importurile de gaz din Rusia.
În acest sens, Guvernul României pregăteşte crearea cadrului legislativ ce să permită acordarea de compensaţii şi despăgubiri pentru oamenii afectaţi de acest proiect. În total, este vorba despre 16.000 de persoane din cinci judeţe (Caraş-Severin, Arad, Timiş, Dolj şi Mehedinţi), proprietari de terenuri sau imobile afectate de construcţia şi operarea Nabucco.
Ministerul Economiei a elaborat, zilele trecute, un proiect de lege ce conferă companiei Nabucco România dreptul de superficie şi servitute asupra terenurilor pe care va fi construit gazoductul, fără a fi nevoie de consimţământul prealabil din partea proprietarilor actuali ai terenurilor, cu condiţia plăţii unei compensaţii. Guvernul susţine că această prevedere este necesară întrucât, în caz contrar, dacă ar apărea divergenţe, există riscul ca lucrările de construcţie de pe teritoriul României să fie blocate chiar şi ani întregi până ce instanţele le-ar soluţiona.
„Compensaţia va fi compusă din două elemente, respectiv indemnizaţia ce va fi plătită proprietarilor terenurilor în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă asupra terenurilor ca urmare a construirii şi operării proiectului Nabucco, şi despăgubirile pentru daunele (dacă vor exista) suferite cu ocazia executării lucrărilor aferente proiectului Nabucco în legătură cu terenurile traversate de conducta de gaze naturale Nabucco sau aflate în vecinătatea acesteia“, se arată în proiectul de lege al Ministerului Economiei, precizându-se că, în ceea ce priveşte cuantumul indemnizaţiilor, „acestea vor fi calculate prin acordul părţilor, cel puţin la nivelul chiriei pentru folosinţa unui imobil de aceeaşi categorie“.
Din cei 3.300 de km ai gazoductului, circa 470 vor străbate ţara noastră, iar din aceştia – aproximativ 110 vor trece prin Caraş-Severin. Conducta urmează să intre în judeţ pe la Topleţ, urcă prin Domogled, taie valea pârâului Bela Reka, urcă din nou zona montană de la Domaşnea, coboară înspre Caransebeş, ocoleşte municipiul prin zona aeroportului apoi trece prin Zăgujeni, pentru a ieşi din Caraş-Severin la Constantin Daicoviciu.
În judeţul nostru, proiectul este în faza în care arheologii reiau lucrările pentru a pregăti terenul în vederea instalării gazoductului. De-a lungul judeţelor traversate au fost identificate 650 de locaţii cu situri arheologice, dintre care patru sunt în Caraş-Severin, conducta trecând şi pe lângă situl arheologic de la Tibiscum. Traseul iniţial al gazoductului poate fi schimbat doar dacă arheologii descoperă ceva ieşit din comun (un oraş antic îngropat, piramide cu vârful în jos, o armată romană din teracotă etc).
Nina Curiţa