Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Spune primarul Răcăşdiei, conştient de aşteptările pe care le au cei care anul trecut în iunie i-au acordat votul de încredere. Două proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă – amenajare drum agricol şi construcţie centru informare turistică – se apropie de final la Răcăşdia. Dacă în primul caz vorbim despre o investiţie de un milion de euro, fondurile alocate celui de-al doilea proiect, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, însumează o sută de mii de euro.

„Drumul agricol, de aproape 12 kilometri, este definitivat. Mai sunt mici retuşuri de făcut la această lucrare, care nu au putut fi făcute din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În ceea ce priveşte centrul de informare turistică, execuţia construcţiei este gata. Urmează să ne ocupăm de dotarea spaţiului cu mobilier şi birotică, dar şi să angajăm doi ghizi turistici“, ne-a declarat primarul comunei Răcăşdia, Mirco Lechici junior.

Edilul ne-a vorbit şi despre vizita recentă a celor de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Bucureşti, în vederea intrării la finanţare a proiectului depus în 2009, de fosta administraţie locală, pe Măsura 322 – „Renovarea şi dezvoltarea satelor“.

„Aşteptăm să fim chemaţi pentru semnarea contractului. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro, iar el prevede alimentarea cu apă a comunei Răcăşdia şi, tot aici, amenajarea reţelelor de canalizare, cu staţie de epurare, reabilitarea podului peste pârâul Ciclova, construirea unui centru after-school pentru elevi, şi reabilitarea exterioară a căminului cultural“, a declarat Lechici, care a subliniat că va face toate demersurile necesare pentru a duce mai departe proiectele tatălui său, fostul primar al comunei Răcăşdia, Mirco Lechici: „Am de dus o cruce grea, dar sunt sigur că voi reuşi, căci nu mi-e frică de muncă. Împreună cu echipa mea, vom găsi cele mai bune soluţii pentru a continua ceea ce tatăl meu a început la Răcăşdia“.

Roxana Bălan Nafiru