Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta este concluzia unui studiu întocmit pe baza cifrelor centralizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică.Câştigul salarial mediu nominal brut, realizat în luna noiembrie 2012 în judeţul Caraş-Severin a fost de 1.678 de lei pe salariat, mai mare cu 1,5% decât cel din luna precedentă şi cu 8,4 % mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2011“, se arată într-un comunicat emis de către Direcţia Judeţeană de Statistică.

Printre cele mai bănoase domenii de activitate s-au numărat agricultura, vânătoarea şi serviciile anexe, silvicultura şi piscicultura, unde câştigurile salariale s-au situat peste media judeţului, acestea fiind de 1.816 lei pe salariat. De asemenea, în industrie şi construcţii, salariul s-a situat tot peste media judeţului, la 1.680 de lei pe salariat. La polul opus, însă, se află serviciile, unde salariul mediu brut s-a situat sub nivelul mediu pe judeţ, înregistrând un nivel de 1.666 de lei pe angajat.

Chiar dacă, per ansamblu, salariile cărăşenilor au crescut în luna noiembrie 2012, acestea au fost cu 22,8 procente mai mici decât câştigul mediu brut pe ţară, care s-a situat la valoarea de 2.173 de lei de persoană.

Câştigul salarial mediu nominal net înregistrat în luna noiembrie 2012 în judeţul Caraş-Severin a fost de 1.224 lei pe salariat, în creştere faţă de cel din luna precedentă cu 1,2% şi în creştere cu 7,7% comparativ cu cel realizat în noiembrie 2011. Câştigul salarial mediu net în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură a cescut faţă de cel din noiembrie 2011 cu 39,8%, în industrie şi construcţii a cescut cu 0,6% iar în servicii a crescut cu 12,0% faţă de aceeaşi perioadă. Câştigul salarial mediu net în judeţul Caraş-Severin, în luna noiembrie 2012 a fost cu 22,3% sub nivelul câştigului salarial mediu net pe ţară, acesta fiind de 1.575 lei pe persoană“, se mai arată în documentul citat.

Trebuie precizat faptul că, potrivit celor de la DJS, câştigul salarial nominal brut cuprinde: salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar), în funcţie de forma de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procentaj din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi de studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare sau contractelor colective de muncă; sumele plătite din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).

Antoniu Mocanu