REŞIŢA – Persoanele cu autism din judeţ și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Caraș-Severin.
Centrul funcționează din martie 2012 și oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Până în acest moment, la Centrul de consiliere și asistență beneficiază de asistență 13 copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. „Activitatea cu fiecare caz în parte începe prin evaluarea nevoilor specifice ale copilului, precum și prin stabilirea, împreună cu părinții acestuia, a domeniilor prioritare de intervenție. Ne axăm în primul rând pe dezvoltarea autonomiei personale, a abilităților sociale, precum și pe creșterea gradului de adaptare a copilului la schimbările din mediu. De asemenea, implicăm activ și părinții copiilor în procesul terapeutic, relația cu aceștia fiind foarte bună“, a precizat Andreea-Cosmina Ganțu, psiholog în cadrul centrului cărăşean. Centrul a fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”. Instituţia funcționează în Reșița, Aleea Trei Ape, Nr. 4, în cadrul Complexului de Servicii Sociale şi face parte dintr-o rețea națională de 40 de centre aflate în 35 de județe ale țării și în municipiul București.
Flavius Rotariu