Oamenii din Lupeni spun că nu este prima dată când la groapă se aruncă astfel de deşeuri şi că ei le-au dat foc. „Nu am riscat să ne îmbolnăvim şi, chiar dacă ştiam că nu avem voie să facem foc acolo, le-am ars!” a spus unul dintre oamenii care locuiesc în apropierea gropii. Au făcut acest lucru pentru ca aceste deşeuri periculoase să nu pericliteze viaţa copiilor care ajung la gunoaie şi se pot accidenta, dar cine sunt cei care le-au artuncat?
Deşeuri medicale la groapa de gunoi
În data de 3 iunie 2008 au fost descoperite câteva zeci de kilograme de deşeuri medicale la groapa de gunoi de lângă colonia muncitorească situată între oraşele Lupeni şi Vulcan. Este vorba despre perfuzii folosite, pansamente şi feşe care provin de la unităţile sanitare din zonă iar groapa de gunoi ecologică este situată la doar câţiva paşi de sediul Primăriei Lupeni. Mulţi oameni care trăiesc în zonă caută mereu la groapa de gunoi pentru a aduna deşeuri metalice sau cartoane. Prin urmare, aceştia s-au expus contactului direct cu deşeurile impregnate cu microbi şi, inevitabil, la contactarea unor boli. Autorităţile din sistemul sanitar al judeţului dar şi cei abilitaţi cu protecţia mediului habar nu aveau de această încălcare a legii până când nu a fost tras semnalul de alarmă. Imediat s-au luat primele măsuri. Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Hunedoara precizează, în acest sens, că s-a demarat de urgenţă o anchetă pentru a stabili provenienţa deşeurilor poluatoare de mediu. „Nu am ştiut că ar exista aşa ceva acolo. Am demarat o anchetă şi reprezentanţii din teritoriu vor face toate demersurile pentru a afla de unde provin deşeurile respective”, susţine medicul Dan Magheru, director executiv al ASP Hunedoara.
Inspectorii de mediu din cadrul Primăriei Vulcan au demarat şi ei o anchetă pentru depistarea vinovaţilor, urmând ca aceştia să fie traşi la răspundere. În mod normal, aceste deşeuri medicale ar fi trebuit incinerate.
Sanda Bocaniciu