Ce este o uniformă? O simplă bucată de material textil, nimic mai mult. Croită altfel, ar putea fi cearceaf, steag, ciorap sau cârpă de spălat pe jos. Însă, ca uniformă, de fiecare dată când o îmbraci, eşti legat de anumite principii pe care le reprezintă. Indiferent că e militară, civilă, sau şcolară, înseamnă o legătură fizică, o amintire permanentă a responsabilităţii.
Din nou avem parte de discuţii pe tema reintroducerii uniformelor în şcolile româneşti. Şi dintre toate argumentele aduse împotriva aceste măsuri unul singur are o oarecare greutate – costurile suplimentare pentru părinţi. Dar, până la urmă, e şi el irelevant. Am spus-o acum două săptămâni – dacă nu eşti capabil să creşti, să hrăneşti şi să educi un copil, atunci nu-l faci. E foarte simplu.
Cât despre restul motivelor, acestea sunt de-a dreptul ridicole. Cică astfel ar fi înregimentaţi copiii. Ce, ne întoarcem la pionieri şi la şoimii patriei? Păi cine vorbea de politică? Deşi aceasta e la modă prin cancelarii şi pe la inspectorate, în clase nu prea are ce căuta (asta doar dacă nu va reuşi cumva Gabriel Oprea să introducă votul de la 16 ani). Copiii nu sunt trimişi acolo ca să le explice profesorul de ce Băsescu, Antonescu şi Ponta uită uneori că sunt lideri sau de ce limbajul politicienilor e cum e.
La fel de aberantă e şi ideea că o uniformă ar distruge individualitatea copiilor. Adică individualitatea unui om se bazează pe cum se îmbracă, uniforma face elevul? Nu cred! Lasă că e mai bună situaţia actuală, uite ce personalităţi bine conturate au! Fete îmbrăcate de parcă ar fi scăpat de la vreun circ, băieţi cu ţepi în cap, tineri cu cercei în nas, sprâncene, te miri pe unde, emancipaţi, dezinhibate şi analfabeţi. Cărţile şi caietele sunt prea grele pentru ei, orele de şcoală îi stresează, examenele pe bune îi derutează, o minimă disciplină, responsabilitate sau seriozitate sunt prea mult pentru sufletele lor fragile.
Şi ne mai mirăm că învăţământul din România produce mulţi dobitoci cu diplomă, care ies din şcoli aşteptându-se la salarii de mii de euro şi strâmbând din nas la programul de opt ore! Desigur, reintroducerea uniformelor nu va rezolva nenumăratele probleme ale învăţământului. Dar aş spune că un sistem în care elevii îşi bat profesorii, în care sunt atât de normale relaţiile sexuale între dascăli şi elevi are nevoie, pentru început, de puţină ordine.
Nina Curiţa