Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – De luni a început Postul Paştelui, iar în magazine găsim tot ceea ce avem nevoie pentru a-l putea ţine.În perioadele în care se ţine, de obicei, post, în preajma marilor sărbători religioase – precum Paştele sau Crăciunul – rafturile magazinelor se umplu de produse menite a le face sarcina mai uşoară celor care vor să respecte cutumele bisericeşti şi să renunţe la carne şi lactate.

Pentru a satisface cerinţele tuturor clienţilor, supermarket-urile s-au aprovizionat cu produse de post, iar gama este una variată. „Carnea“ artificială, făcută cu proteine vegetale, se găseşte în diverse preparate cum ar fi: crenvurşti (4,65 lei – 250 gr), cârnaţi (4,35 lei – 250 gr), salam (3,95 lei – 300 gr) şi parizer cu verdeaţă (4,49 lei – 250 gr). Procesatorii au găsit alternative şi pentru lactate, pe piaţă existând caşcaval (17 lei/kg) şi brânză tofu (5,45 lei – 230 gr) făcute din produse vegetale şi soia. Cei care postesc găsesc în magazine şi pateuri vegetale, în diferite sortimente: cu ciuperci, ceapă verde, măsline şi ardei. Preţurile conservelor variază în funcţie de gramaj şi marcă, între 1,60 şi 3,75 lei. Pentru o mâncare rapidă şi gustoasă, fasolea şi tocana de legume la conservă sunt alegerile perfecte. Un borcan de 450 de gr de zacuscă costă între 5 şi 8 lei, la fel şi cel de tocană de legume. Tot în magazine gospodinele găsesc soia, felii sau granule, la preţul de 4,55 lei – 200 de grame. Cei care doresc ceva dulce şi bun au la îndemână mierea, care costă între 18 şi 23 de lei kilogramul, în funcţie de sortiment, şi dulceaţa, care se găseşte şi ea pe rafturile magazinelor la preţuri rezonabile.

Persoanele care nu se împacă cu astfel de produse de post găsesc în pieţe la ţărani fructe şi legume. Astfel, kilogramul de cartofi se vinde cu 1 leu, ceapa cu 1,20-1,5 lei, fasolea boabe cu 5,5-6 lei, iar varza cu 1-1,2 lei kg. Preţuri mai mari găsim la: roşii, 7,50 lei kg, castraveţi, 6,50 –7 lei kg, conopidă – 6 lei kg, ardeii graşi – 9 lei kg, ciuperci – 8,50 lei kg, spanac – 9 lei kg, salata verde – 2,5 lei bucata şi ridichile – 2,5 lei legătura. La sectorul fructe, kilogramul de clementine costă 5 lei, la fel şi cel de portocale, în timp ce bananele costă 5,5 lei. Cele mai ieftine fructe pe care le găsim în această perioadă sunt merele, care costă între 3 şi 3,5 lei kilogramul.

Roxana Bălan Nafiru