Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Întrucât cei de la Întreţinerea Patrimoniului nu făceau faţă, deszăpezirea a fost împărţită altora. În cadrul unui comandament de lucru de la nivelul municipalităţii reşiţene, luni, 13 februarie, au fost stabilite noi măsuri concrete pentru a se evita perturbarea traficului. La eveniment au participat reprezentanţi ai primăriei, ai Serviciului de Întreţinere şi Repararea Patrimoniului, ai Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu, ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi alţi factori de răspundere.

A fost semnalat un caz de oprire a unui autobuz de călători pe ruta Minda – Cuptoare, din cauza necurăţirii corespunzătoare a carosabilului, aparţinând Direcţiei Judeţene de Patrimoniu, luându-se măsuri în acest sens, se arată într-un comunicat remis redacţiei. În cadrul comandamentului, au fost restabilite priorităţile de intervenţie, în prim plan fiind unităţile de învăţământ, sănătate etc. precum şi arterele principale, drumurile din cartierele mărginaşe, artere secundare şi drumurile în pantă. Pentru deszăpezire se intervine atât cu utilajele din dotare cât şi cu utilaje închiriate, precum şi date spre folosinţă de către întreprinderile private locale.

Pornind de la experienţa anilor precedenţi, când căderile de zăpadă n-au fost atât de mari ca acum, dar Serviciul de Întreţinere şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa nu a putut face faţă volumului mare de muncă, municipalitatea a împărţit mai multor societăţi sarcina curăţării de gheaţă şi zăpadă a mai multor trotuare. Per total, la nivelul Reşiţei, deszăpezirea are la dispoziţie 105 persoane care luptă împotriva intemperiilor cu… 100 de lopeţi.

Brantner (care intervine cu 18 oameni şi tot atâtea lopeţi) are în sarcină deszăpezirea căilor pietonale de pe următoarele artere sau din următoarele zone: Piaţa 1 Decembrie 1918, Podul Cultural, Pasajul Nera, de la Hotelul Semenic până la Podul CET, Pasajul Hehn, Podul IGOR, sensul giratoriu Intim până la hotelul din fostul parc Trandafiru, Parcul Tricolorului şi fostul parc al Siderurgistului. CET 2010 (care are 20 de oameni cu 20 de lopeţi) trebuie să se ocupe de Podul CET, trotuarul dintre acesta, Parcul de Locomotive, până la Pasajul Intim, precum şi Pasarela Mociur.

Cei de la Pieţe (fără oameni cu lopeţi) răspund de aleile din Parcul Cărăşana şi din Parcul Reşiţa Sud, de trotuarul de pe malul stâng al Bârzavei, de pe strada Golului, între Podul Cultural şi parcarea UCMR, trotuarele din jurul Complexului Agroalimentar Reşiţa Nord şi calea de acces spre Biserica Sf. Petru şi Pavel.

Lista continuă cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care intervin (cu 20 de oameni şi tot atâtea lopeţi) pentru deszăpezirea străzilor Nera, Islaz, Driglovăţ şi Comarnic, precum şi a trotuarelor din zona Podului Stavila şi de pe străzile Odobescu, Pavel Chinezu, Călăraşilor, Mărăşti şi Budinic. Jandarmii intervin (cu 15 persoane şi 10 lopeţi) în zona Staţiei de Salvare şi pe străzile Erou Nicolae Marcu şi Bârzăviţei.

TMK intervine (cu 20 de oameni şi tot atâtea lopeţi) în deszăpezirea trotuarelor aferente, respectiv Pasaj TMK, străzile Ştefan cel Mare, Dealu Mare, Mihai Viteazul, Someşului, Constantin Daicoviciu şi Furnalelor. UCMR (cu 12 oameni şi 12 lopeţi) are în sarcină trotuarele de pe străzile Libertăţii, Călăraşilor, Laminoarelor şi Poiana Golului. AquaCaraş nu deszăpezeşte decât trotuarele aferente societăţii, pentru că nu dispune de personal, iar buldoexcavatorul pe care-l are este folosit special pentru situaţiile de urgenţă apărute la nivelul serviciului.

Antoniu Mocanu