Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Refacerea faţadelor este obligatorie, dar în cazul celor cu venituri mici, cheltuiala e suportată de bugetul local.Odată cu intrarea în vigoare a Legii 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, refacerea faţadelor distruse ale clădirilor devine o obligaţie a tuturor proprietarilor de imobile, spune Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.

În cazul în care nivelul de degradare pune în pericol viaţa sau sănătatea populaţiei, faţadele trebuie reabilitate de urgenţă, în celelalte cazuri, termenul fiind de 12 luni de la primirea notificării făcute de către municipalitate. Sunt exceptate clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, cele reabilitate termic sau în curs de reabilitare şi cele clasate ca monumente istorice.

Potrivit actului normativ, peste trei ani, autorităţile locale trebuie să facă o bază de date cu toate blocurile şi starea lor actuală, respectiv dacă sunt sau nu reabilitate. Şi pot aplica amenzi celor care nu-şi respectă obligaţiile, cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei.

Executivul acordă totuşi o facilitate, şi anume subvenţionarea totală a dobânzii în cazul în care se apelează la un credit bancar pentru executarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor.

„Prin excepţie, autorităţile locale pot asigura preluarea integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor pentru proprietarii de locuinţe aflaţi în imposibilitate de a asigura sumele care le revin, ca măsură de protecţie socială, în limita fondurilor anuale alocate pentru această destinaţie, dacă fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie, dacă sunt bani din colectare taxe şi impozite locale sau din rectificări bugetare, de la Consiliul Judeţean“, a precizat Bălean.

În Caraş-Severin, salariul mediu este cu aproximativ 300 de lei sub media naţională, iar dacă ţinem cont de faptul că, de regulă, fiecare familie are şi membri care nu lucrează, venitul mediu pe membru de familie se situează în mod clar sub salariul mediu net pe economie. În acest fel, prin aplicarea acestei legi, autorităţile locale s-ar putea trezi, în majoritatea cazurilor, în faţa unor cazuri sociale, de familii care nu-şi permit reabilitarea şi, implicit, nu ar putea fi obligate s-o facă. Şi n-ar putea fi nici amendate pentru acest lucru…

„Facem apel pe acestă cale către toţi cetăţenii municipiului Reşiţa să ia toate măsurile ce se impun pentru a respecta prevederile acestui act normativ“, a încheiat purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Antoniu Mocanu