REŞIŢA – La sfârşitul săptămânii trecute, poetul reşiţean şi-a dat întâlnire la biblioteca germană cu elevii de la „Traian Lalescu“.Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ organizează în fiecare lună câte o întâlnire cu elevii reşiţeni. Preţ de o oră, aceştia fac cunoştinţă cu câte un autor din Banatul Monat. Vinerea trecută a venit rândul poetului Iacob Roman de a-şi prezenta creaţiile literare şi de a citi versuri din cel mai recent volum al său „Mere în iarbă“. Poetului i-au stat alături criticii literari Ada Cruceanu Chisăliţă şi Gheorghe Jurma.
Pentru că orice poet permite discuţii în legătură cu unele concepte, fie ele de ordin teoretic sau istoric-literar, în opinia lui Gheorghe Jurma, elementele care îl definesc cel mai bine pe Iacob Roman se regăsesc în volumul său de poeme „Calendar de o mie de ani“, apărut în 2005 la Editura „Anthropos“. „Cartea propune o formulă de poezie vizavi de cronologie, de timp, de calendar, în sensul cult, în sensul popular, în sensul tradiţiilor care apelează pe de-o parte la literatura modernă, iar pe de altă parte la tradiţie şi folclor, la elemente de arhaicitate, într-un amestec foarte interesant, epic şi ludic în acelaşi timp. Aceasta este poezia lui Iacob Roman“, a precizat Gheorghe Jurma.
Despre cel mai recent volumul al său „Mere în iarbă“, apărut în 2010 la Editura „Brumar“ din Timişoara, cel care a ajuns cel mai bine la sufletele elevilor, Iacob Roman mărturisea că este unul de maturitate, pe care l-a recitit cu ocazia lansării sale şi în care a regăsit „foarte puţine poezii de care să mă ruşinez şi pe care să-mi doresc să le refac“.
Următorul volum semnat de Iacob Roman şi intitulat „Plante carnivore“ va fi lansat, peste câteva zile, tot la secţia germană a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“.
Roxana Bălan Nafiru