Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Conducătorii vehiculelor ușoare, pe două roți, și-au împărțit amenzile nu tocmai frățește, bicicliștii fiind cei mai arși dintre ei!

Săptămâna trecută, conducătorii de biciclete și trotinete electrice au fost în vizorul polițiștilor cărășeni. Și n-au scăpat decât cu 455 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile pe care le-au comis, 413 fiind aplicate bicicliștilor, iar 42 conducătorilor de trotinete.

În acest context, oamenii legii le-au amintit să utilizeze, pe drumurile publice, vesta reflectorizantă (obligatorie) și casca de protecție (obligatorie sub 16 ani), și de a circula pe partea dreaptă a drumului. De asemenea, pe drumul public, pot circula doar cei care au deja 14 ani împliniți!

Este obligatoriu ca „traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-ați asigurat că intenția de a traversa a fost observată de conducătorii auto și că aceștia pot opri în condiții de siguranță.“

Chiar și în cazul bicicletelor și trotinetelor, în cazul consumului de alcool, puteți risca sancțiuni contravenționale sau chiar viața.

Dacă drumul este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele pot fi conduse doar pe pista respectivă. În lipsa pistei, trotinetele pot circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

„Rețineți: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier. Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă. Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă. Refuzul conducătorilor de biciclete sau trotinete electrice, de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive se sancționează de asemenea, contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă.“, a transmis Poliția județului.

Revenind la județul nostru, în weekend, polițiștii cărășeni au constatat 13 infracțiuni la regimul rutier, dintre acestea 5 privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, 4 privind conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere și alte 4 privind conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

JCS-A.M.