CARAȘ-SEVERIN – Aproape 7000 de intervenții în situații de urgență au fost înregistrate anul trecut, în județ. În medie, salvatorii cărășeni au intervenit în 19 situații de urgență pe zi, numărul acestor evenimente crescând, în 2022, cu aproape 900 față de 2021. A crescut și numărul incendiilor, dar și cel al persoanelor salvate!
De la 112, pompierilor militari cărășeni le-au fost direcționate 17.007 apeluri, fiind astfel alertate în timp operativ subunitățile și echipajele în zona cărora s-au produs evenimentele.
„În anul precedent, la nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate 6.878 de intervenții în situații de urgență, cu 898 mai multe decât în anul 2021, rezultând o medie de peste 19 intervenții/zi. Dintre acestea, 3.325 reprezintă intervențiile echipajelor SMURD care au asigurat prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență. Pe lângă aceste misiuni, echipajele SMURD au mai intervenit la alte 106 misiuni specifice (descarcerare, asistență persoane etc). Incendiile constituie, în continuare, unul din principalele riscuri gestionate de pompierii militari cărășeni. S-au înregistrat în total 876 de intervenții pentru stingerea incendiilor, cu 181 mai multe decât în anul precedent, 555 dintre acestea fiind incendii de vegetație uscată și altele.“, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic“ al județului Caraș-Severin.
Potrivit salvatorilor, principalele cauze de producere a incendiilor au fost: instalațiile/echipamentele electrice defecte sau improvizate; focul deschis; coșurile sau burlanele de fum defecte sau necurățate; fumatul; sistemele/mijloacele de încălzire defecte sau improvizate; acțiunea intenționată; cenușă/jar/scântei de la sistemele/mijloacele de încălzire. În ceea ce privește incendiile de vegetație uscată, utilizarea focului deschis în spații deschise a constituit principala cauză a acestora.
„Au mai fost înregistrate: 1865 de intervenții din categoria alte situații de urgență (inundații și fenomene meteorologice periculoase, misiuni pirotehnice, evenimente publice de amploare etc.); 385 de misiuni pentru protecția comunităților (acțiuni pentru protecția mediului, salvări de animale din medii ostile etc.); 319 cazuri de asistență persoane (transport persoane supraponderale, persoane rămase blocate, căutare-salvare persoane rătăcite sau posibil înecate, tentative de suicid etc.). Activitățile pe linie de asanare pirotehnică s-au concretizat în 33 misiuni de asanare a muniției rămase neexplodate pe teritoriul județului Caraș-Severin, precum și 4 misiuni de distrugere a muniției asanate.“, transmite ISU.
Comparativ cu anul 2021, a crescut numărul persoanelor salvate, de la 368 la 415, dintre care 20 de copii. Tot în 2022, ca urmare a situațiilor de urgență, 35 de persoane au fost rănite, din care 2 copii, iar 9 persoane adulte au decedat.
JCS-A.M.