Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – ADR Vest va acorda cea mai mare sumă de până acum pentru formele noi de finanțare a companiilor. Start-up-urile cu produse și servicii inovative sau care folosesc tehnologii noi și IMM-urile vor la avea la dispoziție 37 de milioane de euro. Sunt propuse două instrumente de finanțare!

„Nu mai puțin de 270 de milioane de euro ar putea ajunge la mediul de afaceri din Regiunea Vest în perioada 2021-2027 prin viitorul Program Operațional Regional, adică un sfert din suma totală alocată regiunii. Regiunea Vest este a doua ca nivel de dezvoltare a României, dar PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 66% din nivelul mediu al Uniunii Europene. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest își propune să sprijine firmele din zonă să recupereze din decalajul față de media europeană, în condițiile în care numărul de IMM-uri la mia de locuitori este sub jumătate față de cel din UE (26 față de 56), iar rata de supraviețuire a acestora în primii trei ani este de 58% față de 75% în UE”, conform ADR Vest.

ADR Vest va aloca cea mai mare sumă de până acum pentru formele noi de finanțare a companiilor – cele prin instrumente financiare. 37 de milioane de euro vor putea ajunge în acest mod la firmele din zonă. Prezent la conferința „Finanțăm businessul tău”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, a subliniat avantajele cu care vin instrumentele financiare. „ADR Vest a venit cu o propunere mai mult decât îndrăzneață – de a investi în capital de risc și în fonduri de capital de risc, în premieră în România, dar cu această abordare îndrăzneață și noi, ca țară, avem de câștigat. Marele câștig este acesta, al efectului multiplicator al banilor prin fondurile care se alocă prin instrumentele financiare”, a spus Marcel Boloș.

La rândul său, Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, a subliniat beneficiile acestui tip de finanțare. „Pe lângă faptul că aduce o injecție de capital în companii, într-un alt mod decât o făceau granturile până acum, contribuie mult mai mult la procesul de dezvoltare a companiei. Firmele vor avea acces la piață mai repede, pot coopta în orice moment alți experți la cel mai înalt nivel, care să ajute compania să își transforme businessul într-un mod cât mai inovativ și cât mai aproape de abordarea globală. Sădim semințele unui posibil unicorn în regiunea Vest. Sperăm să avem cât mai multe în România, pentru că aceste companii care aduc tehnologie și cunoaștere au o valoare foarte mare pe produsele pe care ei le vor dezvolta”, a spus Sorin Maxim.

JCS-L.A.