Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Banii vor îmbunătăți baza materială a secției, contribuția județului fiind de doar 2%. Vorbim despre un proiect al administrației județene precedente, din vara acestui an, repus pe agenda noilor aleși, pentru clarificări cerute de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene!

Finanțarea este realizată prin Programul „Sănătate“, coordonat de același minister, și vizează investiții în infrastructura publică de sănătate de interes regional sau județean, care diagnostichează și tratează cancerul.

Din referatul de aprobare, purtând semnătura președintelui CJ, Silviu Hurduzeu, am putut afla că inițiativa vizează achiziționarea de echipamente pentru dotarea Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Reșița. În prezent, secția de Oncologie este slab dotată, motiv pentru care se dorește achiziționarea următoarelor echipamente: mamograf digital cu tomosinteză 3D și contrast mammomat, aparat de radiologie digital cu detector wireless, aparat roentgen grafie scopie luminos și un RMN. În acest fel, cetățenii ar avea acces la astfel de servicii mai aproape, la nivel județean. Iar serviciile vor fi unele mai eficiente, la standarde europene, oferind atât tratament de ultimă generație, cât și îngrijire. Lucruri care ar putea îmbunătăți rezultatele tratamentelor și calitatea vieții pacienților.

Pentru dotarea cu echipamente medicale a secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Reșița, bugetul total este de 17.892.028,94 lei inclusiv TVA, respectiv 3.595.737,24 euro cu TVA. Contribuția județului este în cuantum de 357.840,58 lei inclusiv TVA, reprezentând 2% din valoarea totală a proiectului, pentru cofinanțare, din care 0 lei cheltuieli neeligibile.

Legat de hotărârea aprobată în regim de urgență, șeful județului a precizat: „A mai fost un proiect de hotărâre care modifica un proiect de hotărâre mai vechi, în sensul că, pe un proiect cu finanțare privind dotarea cu echipamente medicale a Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Reșița, s-a solicitat o clarificare din partea finanțatorului, o prevedere ca, pe o perioadă de 5 ani de la data efectuării plății finale să nu se schimbe destinația investiției realizate și, de asemenea, să se asigure costurile de funcționare, de întreținere și serviciile aferente necesare pentru desfășurarea acestui proiect.“

Nu trebuie omis faptul că, în lipsa acestor completări, „riscam pierderea finanțării“, potrivit aceluiași referat de aprobare.

JCS-A.M.